EU u fokusu

Plenković o izborima u BiH na Evropskom vijeću

18/10/2018

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji danas sudjeluje na sastanku Evropskog vijeća u Bruellesu, najavio je kako će evropske šefove država i vlada upoznati s izbornim procesom i rezultatima održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini koje je ocijenio važnim za Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je najavio kako će danas u dogovoru s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom na sastanku Evropskog vijeća iznijeti sliku stanja u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora kako bi, rekao je, senzibilizirao šefove evropskih država i vlada na ovu temu.

“Za mnoge od njih ta tema nije u fokusu, to znamo jako dobro svi i zato je dobro da se osvrnemo. Ako vidite koliko vremena posvećujemo pitanju Irske, odnosno Sjeverne Irske, onda je u redu da čelnici EU vode računa i o tome što se zbiva u hrvatskom susjedstvu”, poručio je hrvatski premijer i dodao:

“Očekujem razumijevanje i veću osjetljivost na pronalaženje rješenja za problem, koje se trebalo naći, a to je dogovor o pravičnom izbornom zakonu koji bi spriječio ovakve scenarije kakve imamo danas”.

Plenković je nakon održanih općih izbora u susjednoj BiH, na kojima je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, više puta poručio kako smatra izborni zakon u BiH nepravednim i diskriminirajućim za Hrvate kao konstitutivni narod u toj zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.