Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Podrška BiH za status kandidata u 2017. godini

Andrej_Plenkovic_1

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković boravio je u službenom posjetu Sarajevu i Mostaru.

Podsjetivši na dosadašnju snažnu potporu koju su BiH pružili Europski parlament, Odbor za vanjske poslove, a posebno hrvatski zastupnici, Plenković je ohrabrio vlasti BiH u provedbi Europske reformske agende.

Izrazio je očekivanje da će se prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na članstvo Hrvatske u EU dovršiti u lipnju. Upozorio je na nužnost konačnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma za europske poslove na svim razinama vlasti.

U cilju donošenja odluke na Vijeću EU o davanju naloga Komisiji da pripremi Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Plenković je uvjeren da će odgovarajuće odluke Vijeća biti donesene na početku predsjedanja Slovačke u srpnju.

“Države članice EU pažljivo promatraju vjerodostojnost i kontinuitet reformskih poteza u zemlji i stoga je velika odgovornost na vlastima u BiH da predano rade na ispunjavanju obveza kako bi BiH mogla dobiti status kandidatkinje za članstvo u EU u 2017.”, naglasio je Plenković.

Ponovio je značaj dovršetka i objave popisa stanovništva iz 2013. te provedbu odluke Ustavnog suda iz 2010. u vezi grada Mostara s ciljem da se postigne dogovor o održavanju lokalnih izbora i u Mostaru u listopadu 2016., kao što je predviđeno u cijeloj BiH.

Plenković je rekao kako je važno nastaviti europski put kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvariti napredak u pogledu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u te postići dogovor s MMF-om.

“Europski put pridonijet će stabilnosti BiH, potaknuti gospodarski rast i razvoj, kao i dostizanje viših standarda socijalne zaštite”, smatra Plenković.