Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Ulazak u Schengen bit će sljedeći važan iskorak Hrvatske

plenkovic

Hrvatska je uspješno okončala korištenje financijskih sredstava iz takozvanog šengenskog instrumenta u vrijednosti 120 milijuna eura uz pomoć kojih je poboljšan nadzor nad vanjskom granicom Europske unije, odnosno nad granicom sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier predstavili su rezultate provedbe šengenskog instrumenta u nadzoru vanjske granice EU. Riječ je o ukupno 120 milijuna eura koje je Hrvatska dobila prilikom pristupanja Europskoj uniji i koje je koristila u protekle tri i pol godine.

Plenković je istaknuo kako su ova sredstva bila namijenjena kvalitetnoj pripremi Hrvatske i kako bi se ispunili preduvjeti za donošenje političke odluke o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru.

Ključnu ulogu u povlačenju ovih sredstava imao je MUP, ali dijelom i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Novac je iskorišten za nabavku vozila, plovila, radarskih sustava i druge tehničke opreme te za obnovu zgrada i objekata potrebnih za bolji nadzor vanjske granice EU.

„Radimo korak naprijed prema ulasku u schengenski prostor koji postoji još od 1985, a danas je riječ o prostoru koji omogućuje slobodu kretanja više od 400 milijuna Europljana i godišnje bilježi više od 1,25 milijardi putovanja te obuhvaća 22 članice. Uz Hrvatsku, zemlje koje nastoje ispuniti uvjete za ulazak u Schengen su Bugarska i Rumunjska“, izjavio je premijer Plenković.

On je hrvatski ulazak u šengenski prostor nazvao sljedećim važnim političkim iskorakom koji će Hrvatskoj biti koristan, posebno u svjetlu migracijske, izbjegličke krize s kojom se suočava Europa proteklih godina.

Korištenje fonda iz šengenskog instrumenta je završeno 21. siječnja ove godine, a od 120 milijuna, Hrvatska je iskoristila 116,8 milijuna eura. Zbog nezavršenih programa, odobreno je produljenje korištenja fonda od srpnja prošle godine.

Šengenski instrument (Schengen Facility) je privremeni financijski instrument koji se uspostavlja pri ulasku država u članstvo Europske unije u svrhu financiranja mjera na novim vanjskim granicama Europske unije i priprema za punu primjenu šengenske pravne stečevine i nadzora vanjske granice.