Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počast svim nevinim žrtvama rata

zgrada-delegacijaEU

Delegacija EU, Ambasada Italije i misije OEBS-a i UN u BiH izrazile su nadu da će se politički lideri BiH okupiti danas, povodom Međunarodnog dana prava na istinu, kako bi ukazali počast nevinim žrtvama svih vjera i nacija.

“To bi bio znak uzajamnog priznavanja patnje jednih i drugih, neophodan korak ka uspostavljanju mostova iz podijeljene prošlosti, svih zajedno, gledajući u budućnost”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Povodom Međunarodnog dana prava na istinu u vezi sa kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava, a uzimajući u obzir istoriju BiH, masovna stradanja i broj žrtava u konfliktu devedesetih godina, Delegacija EU, Ambasada Italije i misije UN i EU ukazale su čast nevinim žrtavama i onima koji u sebi još nose ožiljke iz prošlosti.

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan prava na istinu u vezi sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i dostojanstva žrtava, podsjeća se u zajedničkoj izjavi ovih institucija.

U tekstu se navodi da se širom svijeta održavaju brojne inicijative u znak sjećanja na one koji su bili izloženi patnji i progonu, kao i u znak odbijanja rata, nasilja i kršenja ljudskih prava kao sredstva za postizanje političkih ciljeva.

Delegacija EU u BiH, Ambasada Italije, zemlje predsjedavajuće OEBS-om, kao i misije OEBS-a i UN ističu da ostaju spremni da se udruže zajedno sa rukovodstvom i institucijama BiH kako bi obilježili slične prilike.