Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo treći dio redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

ps-vijeca-evrope12

Treći dio redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) počeo je danas je u Strazburu, a zasjedanju prisustvuju i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSVE-a: predsjedavjući Senad Šepić, prva zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto, potpredsjednik PSVE Mladen Bosić, te članovi delegacije Milica Marković i Željko Komšić.

Zasjedanje PSVE-a obilježit će današnje obraćanje predsjedavujućeg Komiteta ministara PSVE i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, kao i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Mladena Ivanića, koje je planirano za 24. juni, a osim obraćanja visokih zvaničnika BiH tokom junskog dijela zasjedanja planirano je obraćanje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona.

Prije otvaranja zasjedanja PSVE održana je sjednica Biroa PSVE-a, kojoj su u svojstvu šefa delegacije, odnosno potpredsjednika PSVE prisustvovali Senad Šepić i Mladen Bosić, a održani su i sastanci političkih grupa PSVE, kojima su prisustvovali članovi delegacije PSBiH u PSVE.

Kako je programom rada planirano, prvog dana zasjedanja bit će održana i svečanost povodom obilježavanja 60. godišnjice Evropske nagrade.

Predloženim dnevnim redom petodnevnog zasjedanja PSVE, između ostalog, predviđene su i rasprave o unapređenju zaštite zviždača, funkcioniranju demokratskih institucija u Azerbejdžanu, poništenju prethodno potvrđenih akreditiva Delegacije Ruske Federacije, kao i o situaciji u Mađarskoj, prepoznavanju i sprečavanju neorasizma, te unapređenju transparentnosti vlasništva nad medijima i medijskoj odgovornosti i etici u promjenljivom medijskom okruženju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.