Podrška BiH na evropskom i euroatlanskom putu

psbih – skupstina crne gore

Proces pristupanja NATO-u predstavlja izazov koji zahtijeva nastavak reformi u svim oblastima, a Crna Gora će i u narednom periodu podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom i evroatlantskom putu rečeno je tokom današnjeg sastanka članova delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i članova Odbora za bezbjednost i odbranu crnogorske Skupštine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku su razmijenjene informacije i stavovi o statusu evroatlantskih integracija u regionu Zapadnog Balkana, a jedna od tema razgovora bilo je i Proljetno zasjedanje PSNATO, koje se od 27. do 30. maja održava u Tirani, a na kojem će učestvovati obje delegacije.

Tokom susreta članova dvije delegacije, zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Snežana Jonica i članovi Odbora Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Ljubo Škrelja i Darko Pajović upoznali su goste iz Bosne i Hercegovine o tome da su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a na sastanku održanom 2. decembra prošle godine jednoglasno donijeli odluku da se Crnoj Gori uputi poziv da postane punopravna članica Alijanse.

Istakli su da je, nakon skoro deset godina partnerstva Crne Gore i NATO-a, Crna Gora, potpisivanjem Protokola o pristupanju Alijansi 19. maja ove godine, učinila i posljednji korak ka članstvu u NATO-u. Time je, rečeno je na sastanku, Crna Gora pokazala članicama Alijanse da je kredibilan partner i da će njeno članstvo u NATO-u značiti korak ka većoj stabilnosti regiona.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić pozdravili su potpisivanje Pristupnog protokola Crne Gore, ocjenjujući da ulazak Crne Gore u NATO potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena. Govoreći o statusu evroatlantskih integracija BiH, Lovrinović i Sarajlić posebno su istakli značaj početka implementacije Akcionog plana za članstvo (MAP), što bi, kako su rekli, pripadnicima Oružanih snaga BiH dalo nove mogućnosti za nastavak izgradnje i dostizanje standarda koji su značajni za zemlje članice NATO – programa “Partnerstvo za mir“.