Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška Bugarske evropskom putu BiH

daniel mitov123

Bugarska podržava evropski put Bosne i Hercegovine i želi da se on ubrza – izjavio je danas u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov.

Nakon sastanka sa šefom bh.diplomatije Igorom Crnatkom i posjete Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” u Banjoj Luci, Mitov je rekao da je saradnja Bugarske i BiH dobra, a najavio je i dalju podršku svoje zemlje i ovoj školi.

– Georgi Stojkov Rakovski je jedan od ljudi koji su se zalagali za ujedinjenu Evropu. I sam naziv ove škole po tom misliocu je važan za buduće generacije koje moraju da sarađuju i žive zajedno, sa zajedničkim idejama i budućnošću – rekao je Mitov u izjavi novinarima.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je naglasio da je saradnja BiH i Bugarske dobra te da se radi na njenom proširenju u korist naroda obiju zemalja, posebno o oblasti kulture, obrazovanja i drugim.

Istakao je da je Osnovna škola “Georgi Stojkov Rakovski”, poznatija kao “Bugarska”, simbol prijateljstva Banje Luke i naroda Bugarske.

Nakon zemljotresa u Banjoj Luci 1969. godine izgrađena je zahvaljujući donaciji Republike Bugarske, a nedavno je ta zemlja donirala 40.000 KM za tu školu. Novac je iskorišten za sanaciju bravarije, rasvjete, ulaznih vrata i panoa.

Ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov jedan je od učesnika današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative, koji će u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em, biti održan u Banjoj Luci.