Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte šta je Juncker napravio slovenskom premijeru

Dok je slovenski premijer Miro Cerar u palati Justus Lipsius u Bruxellesu imao kraću konferenciju za novinare, s leđa mu se prikrao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dlanovima mu prekrio oči.

Jedan slovenski diplomat koji nije želio biti imenovan kazao je da je takvo Junckerovo ponašanje ponižavajuće i da se radi o jednoj vrsti “posredne kritike”, iako je Juncker poznat po sličnim ispadima, pa je tako mađarskog premijera Viktora Orbana nedavno pozdravio kao “diktatora”, grčkog premijera Alexisa Tsiprasa prijateljski “šamarao” po licu, dok je za vrijeme zajedničke konferencije za štampu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović primio telefonski poziv.

Na javne anonimne kritike reagirala je stranka slovenskog premijera. Stranka modernog centra (SMC) navela je na svojim internetskim stranicama da se radilo o “šaljivom pozdravu”, a ne o gesti koja je izašla izvan okvira diplomatskog dostojanstva.

Cerar je inače nakon početnog iznenađenja kad mu je Juncker na par sekundi lice prekrio dlanovima reagirao dosta hladnokrvno, rekavši da je to šala koja dokazuje prijateljske odnose u vrhu Evropske unije.