Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Political Data – alat za praćenje novca političkih stranaka

Hrvoje Appelt

Nakon dvije godine prikupljanja i selektiranja informacija, korisnicima je dostupna aplikacija Political Data. Riječ je o stranici na kojoj je moguće vidjeti izvore financiranja preko 200 europskih političkih stranaka, njihovu popularnost na društvenim mrežama…

Autor stranice je istraživački novinar Hrvoje Appelt koji u razgovoru za Anadolu Agency (AA) poručuje kako je u novinarstvu najvažnije slijediti trag novca.

Na stranici politcaldata.eu moguće je ući u profile više od 200 političkih stranaka, članica Europskog parlamenta i 1.100 političara te pogledati analizu preko 1.300 financijskih izvještaja sa popisom od preko 88.000 donatora i 18 milijardi ukupnog prihoda, od čega su tri milijarde privatnog novca.

”Treba samo pratiti trag novca i sve će biti jasno“, kaže Appelt koji je stranicu Political Data odlučio pustiti u rad upravo ususret izvanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Stranica Political Data namijenjena je medijskim kućama i novinarima, zakonodavcima, konzultantima, političkim strankama, odvjetničkim tvrtkama, agencijama i neprofitnim institucijama, svima onima koje zanimaju izvori financiranja stranaka koje odlučuju o sudbinama država.

Podaci objavljeni na ovoj stranici dolaze iz javno dostupnih izvora, dokumenata političkih stranaka, nacionalnih vlada, državnih izbornih povjerenstva, državne revizije, društvenih mreža, medija…

– Hrvatska u odnosu na Veliku Britaniju stranke financira desetorostruko –
”Zanimljiv je podatak da su u Hrvatskoj 2014. godine političke stranke dobile od države 11 milijuna eura, a u Velikoj Britaniji, koja ima deset puta više stanovnika, svega 10,4 milijuna eura. Prema britanskom modelu, godišnje bi sve stranke u Hrvatskoj trebale dobivati od 1 do 1,5 milijun eura“, kaže Appelt navodeći podatke sa Political Data.

Stranke u Sloveniji su 2014. godine od države dobile 3,3 milijuna eura, što je s obzirom na broj stanovnika daleko manje nego u Hrvatskoj.

”To je tema koja se nameće prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj“, poručuje Appelt.

Financiranje političkih stranaka od države u Hrvatskoj je ”eksplodiralo“ u vrijeme dolaska na vlast Ive Sanadera, u svega tri godine se povećalo za 400 posto, kaže autor ove stranice.

Njemačke stranke najbogatije

Na top listi najbogatijih EU političara za 2014. godinu, s obzirom da su za tu godinu poslednju popunjena financijska izvješća političara, vode dvoje Nijemaca.

To su Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a i vicekancelar, koji je kao stranački predsjednik ”težak“ 161 milijun eura godišnje, što je po danu vrijednost od 443.000 eura.
Slijedi ga Angela Merkel, predsjednica CDU-a, sa 147 milijuna eura ili 403.000 eura po danu, zatim Francuz, čelnik PS-a, Jean Christope Cambadellis koji po danu predsjedanja vrijedi 160 tisuća eura.

U razvijenoj demokraciji je praksa da političari doniraju svoje stranke u određenom postotku od svojih prihoda, ovisno o poziciji političke moći, kaže Appelt, no dodaje kako hrvatski političari to čine rijetko i skromno. Zoran Milanović, za primjer, nije donator SDP-u.

Najviše je svojoj stranci Forza Italia donirao Silvio Berlusconi 2013. godine, riječ je o 15 milijuna eura, stoji na stranici politicaldata.eu.

Appelt u suradnji sa partnerima i velikim medijskim kućama namjerava širiti bazu podataka (tzv. big data) za Rusiju, SAD i Tursku.

Uvid u financiranje stranaka u demokraciji je obavezan

Cijeli svoj novinarski vijek Applet je učio, kaže, pratiti puteve novca i tako saznavati kretanja interesnih skupina.

”Nekada donacije nisu najiskrenije, političari donose odluke koje nisu najbolje za građane, glasače, a tehnologija u 21. stoljeću nam omogućava da imamo ovakvu komparativnu analizu i da su informacije dostupne svima u svugdje“, kaže Appelt.

Smatra da je ne imati uvid u osobnu iskaznicu financiranja političkih stranaka i njihovih donatora, neodgovorno i neprihvatljivo u demokratskim društvima koja traže transparentnost. Kaže kako sve afere pokazuju skrivene interese donatora.

”Građani se moraju pitati zašto je netko donirao novac, jesu li zahtjevi stranaka da se zakoni mijenjaju na korist ili na štetu građana“, poručuje Appelt.

Dio financijskih izvješća pojedinih političkih stranaka za 2015. i 2016. godinu još uvijek nije predan, baza Political Date se kontinuirano proširuje, kaže Appelt.

Hrvoje Appelt od struke je nagrađivani novinar za istraživačko novinarstvo. Zbog pisanja o korupciji u hrvatskoj politici u vrijeme Ive Sanadera proveo je dvije godine pod policijskom zaštitom. Otvoreno je pred saborskim odborom govorio o koruptivnim radnjama u koje je uključen bivši hrvatski premijer i njegovi ministri, a zbog kojih suđenja još uvijek traju.