EU u fokusu

Pozitivne vijesti iz Brisela ne smiju zavarati BiH

15/11/2015

Pozitivne vijesti iz Brisela nakon dugogodišnjeg zastoja nas ne smiju zavarati, moramo osigurati da ljudi osjete reforme i da bolje žive – istaknuto je u saopćenju poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine i direktora Političke akademije Stranke demokratske akcije (SDA) Senada Šepića o izvještaju Evropske unije (EU) za BiH.

Šepić je mišljenja da aktuelni Izvještaj o BiH treba posmatrati iz dva ugla. Prvo, napominje, radi se o prvom Izvještaju nakon prošlogodišnjih izbora i formiranja novih vlasti, posebno na državnom nivou, kada je Vijeće ministara BiH formirano mnogo brže nego 2010. godine.

– Tada smo izgubili skoro godinu i po u dogovorima oko podjele vlasti, a ovaj put manje od pola godine, pa je tu prvi i jasan razlog za pozitivniji Izvještaj nego prošlih godina – pojašnjava on.

Drugo, dodao je, nakon više godina u ovoj smo godini dobili novi pristup EU za BiH i sa teških, ustavnih tema, pomjerili se na socio-ekonomske teme koje je podržala EU i tako nam dala vjetar u leđa. Novi pristup EU također je pomogao i usvajanje Zajedničke izjave o evropskoj opredjeljenosti svih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH te stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

– Samo ove dvije činjenice bile su dovoljne da imamo dosta pozitivniji Izvještaj u odnosu na ranije godine koje su bile potpuni evropski zastoj i promašaj – ističe Šepić.

Naglasio je da su građani BiH ovu ocjenu EU primili s nevjericom, jer ništa od povratka na reformski put ne osjećaju u svojoj svakodnevnici, zdravstvena usluga je loša kao i prošle godine, vode nema, grijanje će biti skuplje, penzije i plate manje, a od Bihaća do Sarajeva i dalje vodi jedan od najlošijih puteva Evrope.

Također, dodao je, glasanje za četničke vojvode, najave o referendumima, sumnjivim kreditima, izbornom zakonu koji najavljuje nove podjele i manje demokratije kroz zatvorene liste te tumbanju vlada punih afera govore da je sve isto kao i prethodne godine, a građani ne žele povratak na staro.

Stoga, naglasio je, u ovim stvarima treba biti precizan i jasan te napomenuo da je Izvještaj ispravno istaknuo sve pozitivno što je urađeno. U Izvještaju je, kaže, evidentno da je EU entuzijazam baziran na povratku političke volje u BiH i potrebnoj spremnosti svih naših vlada da rade zajedno i na bazi kompromisa.

Šepić smatra da je to dobar početak, ali da je daleko od svega što će BiH trebati da bi postala dio porodice najrazvijenijih zemalja svijeta i da bi bh. građani u svakodnevnom životu osjetili evropski standard.

Također smatra da nosioci vlasti u BiH trebaju dobro pročitati Izvještaj EU od početka do kraja i pokazati da misle ozbiljno u pogledu usvajanja EU standarda, stvaranja uvjeta za istinsku borbu protiv korupcije, ohrabrivanja investitora da pokreću biznis i otvaraju nova radna mjesta te osiguranja potpune slobode medija.

Napomenuo je da u svijetu ne postoje kvalitetne reforme koje se mogu osmisliti, dogovoriti, usvojiti i provesti za 12 mjeseci, ali da se mogu započeti i intenzivno na njima raditi.

– Na nama u parlamentima je da insistiramo na transparentnijim vladama kojim ćemo objasniti da reforme ne mogu uraditi bez našeg doprinosa. Zato insistiram da na svakoj sjednici Parlamenta imamo informaciju dokle se došlo i šta se konkrento uradilo na ispunjavanju obaveza iz reformske agende od prošle sjednice – istakao je.

Zaključio je da onaj ko istinski želi evropski put shvatit će ovo kao podršku i partnerstvo, a oni koji osporavaju ovakav pristup pokazat će nespremnost, nesnalaženje na evropskom putu i neodgovornost prema poslu koji rade i građanima BiH, na kojima je da uvijek očekuju više i vrše pritisak kako bi se rješavala pitanja koja su njima zaista i važna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.