Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objava rezultata popisa ključna za evropski put BiH

cristian dan preda11

Evropski parlament pozdravlja odluku Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvene metodologije u obradi podataka iz popisa stanovništva. Takva odluka za nas je veoma bitna, ne samo u smislu stvaranja javne politike vlasti, nego i za evropske integracije zemlje, navodi se u izjavi Cristiana Dan Prede, stalnog izvještača Evropskog parlamenta za BiH povodom popisa stanovništva u BiH.

Objava rezultata popisa iz 2013. godine, kaže, od posebnog je značaja za evropski put Bosne i Hercegovine i provedbu Reformske agende.

– Popis stanovništva uistinu je, generalno gledajući, ključno sredstvo za društveno i ekonomsko planiranje. Također moram insistirati na značaju objave rezultata popisa prije jula u cilju što skorijeg razmatranja aplikacije BiH za članstvo u EU – navodi Preda u izjavi.

Dodaje da blokada procesa donošenja odluka u BiH ne može donijeti koristi nikome, a pogotovo neće donijeti koristi građanima “koji očekuju jasnu javnu politiku zasnovanu na preciznim podacima i koja će poboljšati njihove životne uslove”.