Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Evropskog parlamenta: Stabilan Balkan znači sigurnu Evropu

tajani333

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas, drugog dana posjeta Podgorici, kako Crna Gora aktivno doprinosi stabilnosti na Balkanu istaknuvši da stabilnost ove regije znači i stabilnost za Europu.

“Crna Gora u sljedećem razdoblju treba nastaviti s takvom politikom, jer stabilan Balkan znači sigurnu i stabilnu Europu”, kazao je Tajani. On je posebice istaknuo kako Europska unija željno očekuje Crnu Goru u svoje članstvo te da će se osobno angažirati na podršci njezinom prijemu.

Predsjednik Evropskog parlamenta je, u razgovoru s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, kazao da su u EU spremni za integraciju Crne Gore u najkraćem roku, ovisno o brzini ispunjavanja zadataka iz crnogorske europske agende.

Tajani je ponovio ocjene o tome da Crna Gora napreduje na putu ka EU i da u tim naporima ima potporu Bruxellesa, evropskih dužnosnika i administracije, istaknuvši da je njegov posjet Podgorici snažna poruka ne samo ovoj državi, već i cijeloj regiji.

Crnogorski premijer Duško Marković je ocijenio kako će dolazak predsjednika EP u Podgoricu dati dodatan impuls crnogorskoj administraciji da snažnije radi na ispunjavanju europske agende. On je podsjetio da Crna Gora danas ima 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, a snažno je posvećena ispunjavanju mjerila za otvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

“Namjera vlade je da dodatnim radom osigura ne samo zatvaranje poglavlja, već prije svega implementaciju europskih vrijednosti i standarda koji će doprinijeti promjenama crnogorskog društva”, kazao je Marković.

Tajani je insistirao na snaženju gospodarske diplomacije i istaknuo potencijale u crnogorskom turizmu koje treba dodatno valorizirati, dok je premijer Marković podsjetio da se na primorju realiziraju investicije vrijedne preko tri milijarde eura.