Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH s delegacijom EU: Status kandidata do kraja 2017.

predsjednistvo bih – delegacija eu

Članovi Predsjedništva BiH primili su generalnog direktora Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Christiana Danielssona i izvršnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Thomasa Mayr-Hartinga, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Predsjedništva BiH navedeno je da su Danielssona i Hartinga u Sarajevu primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Članovi Predsjedništva BiH su informisali goste o dosadašnjim postignutim rezultatima na evropskom putu BiH nakon formalne predaje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Uniju.

Naglasili su da je predajom zahtjeva za članstvo u EU Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka evropskim integracijama.

Istakli su da sada pred bh. dužnosnicima stoji ozbiljan rad, prevashodno na rješavanju socio-ekonomskih pitanja, naglasivši da su ključna pitanja za finalizovanje procesa aplikacije objavljivanje rezultata popisa iz 2013. godine, kao i funkcionalan mehanizam koordinacije te prilagođavanje SSP-a.

Uvjerenja su da će BiH, u skladu s Master planom integrisanja BiH u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

Generalni direktor Danielsson i izvršni direktor Mayr-Harting smatraju da je važno iskoristiti ovaj pozitivni momentum.

Pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu evropskih integracija, prije svega na sprovođenju reformi i održavanju političke stabilnosti, kako bi BiH u što skorijem roku dobila željeni kandidatski status.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Diana Čekić.