EU u fokusu

Brexit

Predstavnici EU će razgovarati o planu za vanredne situacije

28/01/2019

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas na dnevnoj konferenciji za medije, kazao je kako je 27 zemalja članica postiglo dogovor o sporazumu o Brexitu i da EU nije otvorena za dodatne pregovore

Predstavnici Evropske unije (EU) će na sastanku u srijedu razgovarati o akcijskom planu za vanredne situacije, a koji se tiče Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas na dnevnoj konferenciji za medije, kazao je kako je 27 zemalja članica postiglo dogovor o sporazumu o Brexitu i da EU nije otvorena za dodatne pregovore.

Schinas je kazao kako EU nakon izjašnjavanja o “planu B” u britanskom parlamentu, od britanske vlade očekuje informaciju o koracima koji će biti poduzeti. Britanski parlament bi o “planu B” trebao glasati sutra.

Podsjetio je i na političku deklaraciju kojom će biti oblikovani budući odnosi EU i Velike Britanije.

Britanski parlament je na prošlosedmičnom glasanju, na osnovu 432 glasa protiv i 202 za, odbacila sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u novembru postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. marta zvanično napustiti EU. Na referendumu održanom 23. juna 2016. većina Britanaca glasala je za izlazak iz Unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.