Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pregovori o grčkoj krizi ponovo završeni bez dogovora

alexis-tsipras-media

I današnji pregovori o grčkoj finansijskoj krizi su prekinuti bez postizanja dogovora kada je grčka strana predala novi prijedlog plana reformi, drugi ove sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Grčka je jučer uoči samog početka sastanka predočila kompromisni plan, koji je navodno podrazumijevao i određene promjene u “crvenim linijama” koje je ranije odredio MMF[/pull_quote_right]

Čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem je nakon završetka današnjeg sastanka u Briselu izjavio da su predstavnici Grčke kasno predali novi prijedlog reformi da bi se o tome izjasnili ministri finansija članica eurozone koji su prisustvovali sastanku. Dodao je da pomenuti prijedlog trebaju prvo ocijeniti kreditori Grčke, odnosno Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska centralna banka (ECB) i Evropska komisija.

Ne otkrivajući detalje prijedloga, Dijsselbloem je kazao da će pregovori biti nastavljeni narednog vikenda, a da je riječ o tehničkim pitanjima koja prije ministara treba da ocijene i ekspertni timovi.

Grčka je jučer uoči samog početka sastanka predočila kompromisni plan, koji je navodno podrazumijevao i određene promjene u “crvenim linijama” koje je ranije odredio MMF. Kako se navodi u dokumentu, koji se pojavio u javnosti, MMF ne želi prihvatiti grčki plan reformi koji se u velikoj mjeri zasniva na povećanju poreza kako bi se postigla finansijska stabilizacija ove ekonomskom krizom pogođene evropske zemlje. Iz MMF-a zamjeraju i nedovoljne rezove u penzionom sistemu i javnoj potrošnji.

Grčka do kraja ovog mjeseca mora postići dogovor sa kreditorima kako bi joj bila odobrena nova tranša finansijske pomoći potrebna za otplatu rate duga MFF-u iznosu od 2 milijarde dolara. U suprotnom, Grčka će se naći na pragu bankrota.