Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerka Škotske najavljuje referendum

Nicola Sturgeon

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon najavljuje kako bi uskoro moglo doći do referenduma u Škotskoj, nakon što je Velika Britanija izabrala izlazak iz Evropske unije (EU), prenosi Anadolu Agency (AA).

Sturgeon je protekle sedmice ponovo aktualizirala referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije potvrdivši kako će predati prijedlog zakona kojim će biti postavljen temelj za održavanje novog referenduma.

Škoti su na referendumu 2014. godine odbacili nezavisnost, a ponovno pitanje o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva potaknuto je 23. juna ove godine kada su Britanci referendumom izglasali izlazak svoje zemlje iz (EU), odnosno Brexit.

Sturgeon tvrdi da “nema racionalnog razloga da Velika Britanija izađe iz jedinstvenog tržišta EU”, te da Škotska “ima pravo da ponovo odlučuje o putu koji želi izabrati”.

“Dolazi vrijeme da budućnost Škotske bude u rukama Škotske”, rekla je Sturgeon u obraćanju na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) u Glazgovu.

Na glasanju prije dvije godine škotski glasači su odbacili nezavisnost sa 55 posto glasova.

Sa druge strane, Škoti su se 23. juna na referendumu u okviru Velike Britanije većinom izjasnili za ostanak u EU, ali su zapravo izašli jer je Velika Britanija glasala u cjelini.