Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prezentiran Euromediteranski program za upravljanje migracijama

rancic_zelenika_psuzm_brisel

Članovi parlamentarnih delegacija zemalja članica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PSUzM) ove sedmice u Briselu upoznati su sa Euromediteranskim programom za upravljanje migracijama u Mediteranu.

Oni su o problemima migracija i pitanjima sigurnosti i poštovanja ljudskih prava migranata razmijenili mišljenja sa zvaničnicima Evropske unije koji se bave ovim pitanjima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Sastanku Komiteta za političke poslove, sigurnost i ljudska prava PSUzM uime Bosne i Hercegovine prisustvovali predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSUzM-u Hazim Rančić i Diana Zelenika.

Na sastanku se razgovaralo i o realizaciji projekta dobijanja desalinizirane iz morske vode u pojasu Gaze, kojeg je odobrila Unija za Mediteran, a izvještaje su podnijeli zvaničnici Palestine, Evropskog parlamenta i Evropske komisije zaduženih za finansiranje i implementaciju ovog projekta.

Učesnicima skupa obratili su se šef Odjeljenja za migracije i sigurnost Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Leonello Gabrici, šefica Jedinice za sjevernu, zapadnu i centralnu Afriku u Generalnom direktoratu Odjeljenja za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) Susanne Mallaun i zvaničnica UNHCR-a Annabelle Roig Granjon.