Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prezentirana analiza reformskih procesa u BiH autora Igora Kosića

bih22-zastava-anadolija-promo_0
Ilustracija

Vanjskopolitička inicijativa BH prezentirala je danas političku analizu ”Reformski procesi BiH: U labirintu (samo)nametnutih očekivanja” autora Igora Kosića.

Direktorica Vanjskopolitičke inicijative BH Lejla Ramić-Mesihović naglasila je da je analiza nastala da bi se vidjelo koliki je napredak ostvarila BiH o pitanju reformskih procesa.

– Progres zavisi i strukturom i sadržajem od nivoa vlasti. Svih 14 vlada su imale svoje planove po kojima su radile reformsku agendu. Osjetili smo potrebu da analiziramo sam proces i njegove efekte, kao i refleksije na političku klimu i prespektive za bilo kakve reforme, a pogotovo ekonomske koje trebaju dovesti do stabilnosti i poboljšanja poslovnog ambijenta u BiH – izjavila je Ramić-Mesihović.

Podsjetila je da je naredna godina izborna, te da postoji opasnost da, ukoliko ne dođe do bitne promjene političke kulture i svijesti, možemo ući u još jedan ciklus u kojem gubimo vrijeme za izvršenje pozitivnih reformskih pomaka.

Ističe da je Reformska agenda uspjela intenzivirati saradnju državnog nivoa i entitetskih vlada te komunikaciju s kantonima.

– Generalno, naša ocjena je da je evropski put konačno uspio pokrenuti razgovore između različitih nivoa vlasti, koji su konačno imali za to platformu i dobar razlog – objasnila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Vjeruje da će građani BiH osjetiti promjene tek kada određeni broj sistemskih zakona bude usvojen, te da se moglo mnogo više uraditi na reformi javne uprave.

Autor analize i istraživač Vanjskopolitičke inicijative BH Igor Kosić ističe da, ako pogledamo dosadašnje efekte Agende, pretežno ekonomski rezultati pokazuju određeni napredak.

– Taj napredak je nejednak, reforma javne uprave i penzionog sistema su dalje netaknuti. Najveći pomak je svakako to što smo predali aplikaciju za kandidaturu i dobili pozitivno mišljenje, a sada je na redu Upitnik – rekao je Kosić.

Naglašava da su s druge strane direktne strane investicije u padu, što je poražavajući podatak koji svjedoči o političkoj nestabilnosti, a investitori će zaobilaziti BiH sve dok ne vide stabilnost u zemlji.

Naglasio je da se pravi efekti Reformske agende mogu očekivati tek u budućnosti, te da je vlast najmanje do sada uradila u socijalnom sektoru.