Prije 15 godina BiH dobila 105 glasova za prijem u VE

sasa-magazinovic-potpis3

Na današnji dan 2002. godine na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) raspravljalo se i glasalo da BiH postane punopravni član Vijeća Evrope.

Tom prilikom većina predstavnika PSVE bila je saglasna u činjenici da je „stanje u BiH loše, ali se može popraviti samo ako BiH bude primljena u Vijeće Evrope“, te je rezultat glasanja bio 105 “za” i jedan “protiv”.

– To je bio preduslov za konačni prijem BiH u Vijeće Evrope koji se desio 24. aprila. Od tada, Bosna i Hercegovina je dobila velika prava, ali i obaveze. Prije svega, naši parlamentarci su dobili pravo pokretanja inicijativa, učešća u izradi izvještaja i jednakog uticaja na sve ono sto se dešava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope kao i parlamentarci drugih država članica – izjavio je za Fenu član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović.

Također, od prijema BiH u Vijeće Evrope „ministar vanjskih poslova je dobio pravo učešća u radu Komiteta ministara, gdje smo dočekali i svoje predsjedavanje“.

– BiH se pridružila i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti. Naša zemlja je dobila pravo da ima sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, a građani su dobili pravo da ostvare svoje pravo ako misle da su narušena njihova ljudska prava i mnogo drugih prava – istakao je Magazinović.

S druge strane, ispunjavanjem obaveza prema Vijeću Evrope, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliki napredak.

– Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evropa glasala o našem prijemu, u aprilu se izjasnio i Komitet ministara i tada smo zvanično primljeni – dodao je Magazinović u izjavi za Fenu.

Važnost glasanja za prijem BiH u Vijeće Evrope, 22. januara 2002. godine, bila je, kako je istakao izvjestilac Komiteta za politička pitanja Laszlo Surjan, u tome da se “Bosni i Hercegovini stavi doznanja da su integracije moguće i blizu”.

– Za mene je ovo današnje glasanje – 105 glasova “za” i jedan “protiv” posebno bitno u svjetlu implementacije odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti i niko poslije toga nema pravo da pristane na neevropska rješenja. Niko od političara u BiH, a još manje neko ko dolazi uime međunarodne zajednice – rekao je nakon glasanja tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.