Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripremiti se za teški proces istupanja iz EU

theresa-may

Premijerka Velike Britanije Theresa May izjavila je da neće raspisati prijevremene izbore, te upozorila da se ta zemlja mora pripremiti za teški proces istupanja iz Evropske unije (Brexit), prenosi Anadolu Agency (AA).

May je u programu “The Andrew Marr Show“ na televiziji BBC istakla da Brexit ne znači samo okretanje Velike Britanije na unutrašnja pitanja, već da će ta zemlja i dalje ostati važan faktor na međunarodnoj političkoj sceni.

“Postigli smo dobre pokazatelje, mnogo bolje od onoga što su mnogi očekivali. Ne želim se ponašati kao da će proces Brexita biti jednostavan put. Smatram da se moramo dobro spremiti za teška vremena i izazove koji nas čekaju u tom procesu. Međutim, ja sam optimistična i želim Veliku Britaniju učiniti globalnim liderom slobodne trgovine“, kazala je May.

May je na poziciju britanske premijerke imenovana nakon referenduma i ostavke bivšeg premijera Davida Camerona koji je odstupio zbog neuspješne kampanje protiv Brexita, a na upit novinara je kazala da neće raspisivati prijevremene izbore zbog činjenice da je u fotelju šefa vlade sjela bez izborne pobjede.

“Nakon referenduma za nas je najbitnije da zadržimo stabilnost u zemlji. Naredni redovni opći izbori će biti održani 2020. godine. Neću raspisivati prijevremene izbore jer nam je potrebno vrijeme kako bismo riješili sve probleme sa kojim je zemlja suočena. Jasno sam dala do znanja da nam je za to potrebna stabilnost“, kazala je May.

Ističući da poštuje volju Britanaca koji su na referendumu izglasali izlazak iz EU, premijerka May je kazala da su Britanci na referendumu kazali da žele vidjeti da se kontroliše kretanje ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju.

Na upit kada će vlada Velike Britanije aktivirati 50. član Lisabonskog sporazuma o izlasku iz Unije, premijerka May je kazala da vlada to neće učiniti do naredne godine jer joj je za taj proces potreban “period za pripreme“.

May je također, kazala da će u proces pregovora između Velike Britanije i Evropske unije biti uključeni i predstavnici vlasti Škotske, te je kazala da nema nikakvih naznaka da bi u Škotskoj moglo doći do novog referenduma o otcjepljenju iz Velike Britanije.