Pripremljeni odgovori na pitanja iz Upitnika EK

lidija-bradara-dom-naroda
FOTO: I. Kralj

Predsjednica Povjerenstva za europske integracije Doma naroda Federalnog parlamenta i predsjedateljica ovog doma Lidija Bradara kazala je danas da je Dom naroda pripremom odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije prije roka još jednom pokazao opredijeljenost ka članstvu u Europskoj uniji, a taj put nema alternativu.

Bradara je to istaknula nakon današnjeg sastanka članova ovog povjerenstva i članova Kolegija Doma s predsjednicima županijskih/kantonalnih skupština u Federaciji BiH o pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika te procedurama donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti između ovih nivoa vlasti.

Većina županija završila je ili je pred kraj svog dijela posla u tom smislu, potvrdili su predsjednici skupština županija, a pripremljeni odgovori bit će uneseni u jedinstven informacijiski sustav kojeg je izradila Direkcija za europske integracije BiH s ciljem postizanja što kvalitetnijih odgovora.

Rok za pripremu odgovora za Upitnik Europske komisije je kraj januara, saopćeno je iz Doma naroda Federalnog parlamenta.

Na usklađivanju će raditi Direkcija da bi se dodatno ujednačili u pogledu razine informacija, a predstavnica Direkcije Radmila Urta pohvalila je suradnju Federacije BiH i županija na pripremi i aktivnostima vezanim za europski put BiH.

Pored aktivnosti vezanih za pripremu i izradu odgovora na pitanja iz Upitnika EK, na sastanku se razgovaralo i o procedurama donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti.

Naglašeno je da se niti jedan zakon iz podijeljene nadležnosti neće naći na dnevnom redu sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bez suglasnosti županija, a istaknuta je i potreba definiranja dogovora na trajnoj osnovi, sukladno odredbama definiranim Ustavom Federacije BiH.