EU u fokusu

Protest pristalica EU u Londonu

20/10/2018

Hiljade pristalica Evropske unije marširaju danas u Londonu, što će biti, tvrde organizatori, najveće demonstracije kojima se zahtijeva da britanska vlada organizira javno glasanje o Brexitu.

Učesnici protesta su mahali zastavom Evropske unije i noseći transparente pozivajući na drugi referendum o konačnom dogovoru o tome kako će Velika Britanija napustiti najveći svjetski trgovinski blok.

Ovaj protest dolazi u trenutku pritisaka na britansku premijerku Theresu May tokom pregovaračke strategije za koju je preostalo nešto više od pet mjeseci kada Britanija treba napustiti EU. Do sada nema dogovora, a neki protivnici unutar Mayine Konzervativne stranke najavili su glasanje o bilo kakvom dogovoru ako se on postigne.

Jedan od organizatora današnjeg marša u Londonu James McGrory kazao je da bi javnost trebala imati priliku reći svoje mišljenje jer će ta odluka uticati na njihove živote i buduće generacije.

– Ljudi misle da su pregovori o Brexitu nepovoljni, nemaju povjerenja u vladu da održi data obećanja, djelomično i zbog toga što ih se neće moći održati – dodao je.

Organizatori procjenjuju da će u protestu učestvovati više od 100.000 ljudi, a planirano je da se okupe u blizini Hyde Parka i prođu ulicu Downing te da se marš završi ispred zgrade parlamenta.

Na referendumu 2016. godine za napuštanju Evropske unije glasalo je 52 posto građana, no, posljednje dvije godine potrošene su za dogovor o planu za izlazak iz EU i postoje strahovi da Britanija napusti blok bez dogovora.

Britanska premijerka je nekoliko puta negirala mogućnost organiziranja novog referenduma iako su članovi opozicione Laburističke stranke prošlog mjeseca izjavili da su otvoreni za drugi referendum s mogućnošću boravka u Uniji pod određenim okolnostima.

Pristaše Brexita s druge strane kažu da bi drugi referendum pokrenuo veliku ustavnu krizu, javila je agencija Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.