Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Londonu zbog “Brexita”

brexit_vote_out_london_evening_standard

U Londonu je za danas zakazan protestni marš zbog odluke glasača na nedavnom održanom referendumu da Velika Britanija izađe iz članstva EU.

Demonstranti planiraju da se okupe u centru Londona, odakle bi krenuli ka zgradi parlamenta.

“Možemo da spriječimo `Brexit` tako što nećemo prihvatiti da su rezultati refernduma posljednja riječ i da skinemo prst sa dugmeta za samouništenje. Ne ostavljajmo narednu generaciju na cjedilu. Marširajmo, protestujmo i zaustavimo `Brexit`”, rekao je jedan od organizatora marša.

“Brexit” je izazvao političke nemire i podijele u cijeloj zemlji.

Premijer David Cameron podnio je ostavku i nekoliko glavnih kandidata za nasljednika na njegovoj funkciji zatražili su odgađanje procesa izlaska Velike Britanije iz EU.

Jedan od favorita za premijersku funkciju, Michael Gove izjavio je da se “ne očekuje” da će Velika Britanija pokrenuti Poglavlje 50 Lisabonskog sporazuma tokom ove godine.

Međutim, lideri EU traže da se proces izlaska Britanije pokrene što prije, iz bojazni da bi zbog “Brexita” moglo doći do posljedica po ekonomski rast i domino efekta u drugim antievropskim članicama.

“Odluka je donijeta, ne može biti odgođena ili otkazana”, izjavio je juče francuski predsjednik Francois Hollande na marginama ceremonija održanih povodom stogodišnjice Bitke na Somi.