Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi sastanak eurogrupe o Grčkoj prekinut bez dogovora

eurogrupa-grcka-sastanak

Sastanak ministara finansija eurozone, na kojem se očekivao dogovor o Grčkoj, prekinut je u srijedu navečer nakon samo sat vremena i nastavit će se u četvrtak u rano popodne.

“Za danas je gotovo. Sastanak će se nastaviti sutra u 13 sati”, poručio je na svom twitter računu finski ministar finansija Alexander Stubb.

Predsjednik eurogrupe, holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem također je potvrdio prekid sastanka.

“Nismo postigli dogovor, ali smo odlučni nastaviti s radom. Sutra ćemo se ponovno okupiti u 13 sati”, rekao je Dijsselbloem.

Ministri finansija nisu imali o čemu raspravljati budući da pred sobom nisu imali dokument koji bi poslužio kao temelj za raspravu. Na tome su cijeli dan radili predstavnici vjerovnika i grčkih vlasti. I grčki premijer Aleksis Cipras razgovorao je više sati s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom, šeficom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem.

Međutim, nisu uspjeli približiti stajališta o popisu reformi koje bi Grčka trebala provesti u zamjenu za deblokiranje 7,2 milijardi eura, bez kojih Grčkoj prijeti bankrot. Grčka mora već za nekoliko dana, 30. juna vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura.

U srijedu na večer bi se ponovno trebali sastati Cipras, Juncker, Dijsselbloem, potpredsjednik Komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis i povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici.