Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjene Izbornog zakona BiH usvojiti najkasnije šest mjeseci prije općih izbora

vijece-evrope

U Rezoluciji o Bosni i Hercegovini koju je usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržavaju se pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

U usvojenoj Rezoluciji, čiji sastavni dio su i dva amandmana koje je predložila delegacija Parlamentarne skupštine BiH u PS Vijeća Evrope, politički akteri u BiH pozivaju se da usvoje izmjene u Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Također, u tekstu Rezolucije se ocjenjuje da su izbori 2014. godine i 2016. godine organizirani na profesionalan i učinkovit način, ali i da se na općim izborima 2014. godine nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Kako je navedeno u Rezoluciji, od vlasti BiH traži se da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču provedbi odluka Ustavnog suda BiH vezanih za izbore u Gradu Mostaru i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U okviru rasprave o poštivanju obveza i angažmana BiH kao države članice Vijeća Europe, sudionicima se obratio predsjedavajući delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Senad Šepić, rekao je da se izvješće o poštivanju obveza i angažmana BiH ne odnosi na Bosance i Hercegovce, Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve ostale građane, nego na bosanskohercegovačke političare, ali i na međunarodnu zajednicu koja je prisutna u BiH i koja je, svojevoljno ili ne, odlučila staviti naglasak “na sve stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti ili nam je teško da se o njima dogovorimo”.

U okviru ove rasprave sudionicima se obratila i predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH i zamjenica predsjedatelja delegacije PSBiH u PSVE Borjana Krišto, koja je istaknula da su u BiH svi na prekretnici između napretka u procesu euroatlantskih integracija i nazadovanja kroz nekakav status quo, kojeg neki iz njima znanih razloga uporno održavaju.

Kako je istaknula, europski put je put napretka i stabilnosti za BiH i nema alternativu, a činjenica je da sva tri naroda u BiH imaju različito viđenje njene budućnosti, ali i da svi smo složni u tome da BiH vidimo kao buduću članicu EU.

Sudionicima rasprave, obratio se i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH i član delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić, koji je naglasio da je BiH specifična država napravljena dejtonskim mirovnim procesom i njena struktura načinjena je pod međunarodnim pritiskom kako bi se zaustavio rat.

“Dejtonski Ustav je složen i proces donošenja odluka je spor zbog složenosti zemlje i mora se imati na umu da je takav proces donošenja odluka potreban kako bi se uklonili strahovi i ispunili interesi tri konstitutivna naroda i ostalih koji žive u BiH”, rekao je Bosić.

Lokalni političari, poručio je Bosić, odgovorni su za političku stabilnost zemlje i regije, ali nitko ne smije isključiti i odgovornost međunarodne zajednice i susjednih zemalja za situaciju u BiH.

Na raspravi se su dionicima obratila i članica delegacije Milica Marković koja je naglasila da su danas najveći problemi BiH nefunkcioniranje pravosudnih institucija na razini države i borba protiv terorizma.

Također, Marković je naglasila da sačinitelji izvješća nisu u pravu kada optužuju samo jedan dio BiH za sve probleme.

Tokom zasjedanja u Strasbourgu, zastupnik u Zastupničkom domu i predsjedavajući delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, izabran je za predsjedatelja Odbora za vanjske poslove Vijeća Evrope. Također, Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine izabrana je za novog povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava.

Dužnost povjerenika Vijeća Europe Mijatović obavljat će šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Naime, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut sudjelovali su u radu Prvog dijela redovitog zasjedanja PSVE-a, koje je ove sedmice održano u Strasbourgu.

Inače, članovi delegacije PSBiH Senad Šepić, Damir Arnaut i Saša Magazinović tokom petodnevnog zasjedanja PSVE-a, aktivno su sudjelovali i u radu odbora i političkih skupina PSVE-a.