Puigdemont stigao u Bruxelles, najavio kampanju za nezavisnost

CARLES Puigdemont

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu se vratio iz Njemačke u Belgiju nakon neuspjelog pokušaja Španije da joj bude izručen iz Njemačke pod optužbom za pobunu zbog nelegalne objave nezavisnosti.

Puigdemont je izjavio da će nastaviti putovati širom Evrope kako bi tražio podršku borbi za katalonsku nezavisnost. On je pobjegao u Belgiju u oktobru prošle godine nakon što je Madrid uveo direktnu vladavinu nad regijom čija je administracija proglasila nezavisnost.

– Ovo neće biti moja posljednja stanica, ovo nije kraj mog putovanja – izjavio je on na konferenciji za novinare u Bruxellesu pokraj aktuelnog katalonskog čelnika Quima Torre, koji je doputovao iz Španije kako bi ga pozdravio.

– Putovat ću širom Evrope na četiri ugla kontinenta kako bi branio naš cilj – kazao je.

Odnosi između španske centralne vlade u Madridu i katalonske prijestonice Barcelone poboljšani su u posljednjim sedmicama, dok je premijer Pedro Sanchez održao srdačne razgovore s Torrom u Madridu u julu.

Sanchez, koji je preuzeo dužnost od svog konzervativnog prethodnika Mariana Rajoya nakon što mu je izglasano nepovjerenje, odbacio je, međutim, dopuštenje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti, naglašavajući da je to protivno španskom ustavu.

Puigdemont je izjavio da je Sanchezov grace period po katalonskom pitanju istekao i da je sada vrijeme za djela, ne za riječi, prenosi Reuters.