Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin u posjeti Austriji: Želimo ujedinjenu EU, ona je naš najvažniji poslovni partner

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je doputovao u Austriju u prvu službenu posjetu nekoj zemlji od kako je položio zakletvu za četvrti mandat, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prije sastanaka ss austrijskim liderima, Putin je odbacio nagovještaje da Rusija imali bilo kakve namjere da podijeli 28 članica Evropske unije.

U razgovoru za austrijsku državnu televiziju ORF istakao je da “Moskva želi da EU bude ujedinjena i uspješna, jer je EU naš najvažniji trgovinski i poslovni partner”.

Putinova šesta zvanična posjeta tradicionalno neutralnoj Austriji obilježiće 50. godišnjicu od početke isporuke sovjetskog plina toj zemlji.

Za razliku od mnogih drugih zemalja Evropske unije, Austrija nije protjerala ruske diplomate zbog navodnog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala ranije ove godine u Velikoj Britaniji.

U martu, konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz ukazao je na “tradicionalno dobre bečke veze” s Rusijom i rekao da će ih njegova Vlada koristiti za pritisak na Moskvu kako bi se razjasnio napad nervnim gasom na bivšeg špijuna. On je naglasio kako je Beč “mišljenja da je važno održavati kanale dijaloga”.

Očekuje se da će se Putin tokom posjete Austriji sastati s liberalnim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, Kurzom i vicekancelarom Heinzom-Christianom Stracheom.