Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podijeljeno mišljenje

Računanje vremena: Slovenci za zimsku, Hrvati za ljetnu satnicu

pomjeranje sata

Kako navode slovenački i hrvatski mediji, Hrvatska je sklonija ljetnjem načinu računanja, koji više odgovara turizmu

Hrvatska i Slovenija mogle bi uskoro da budu u različitim vremenskim zonama jer su Slovenci za zadržavanje zimskog, a Hrvati za ljetnje računanje vremena.

Slovenačke vlasti poručile su da će rado podržati odluke susjednih zemlja ako se odluče za zimsko računanje vremena, a da im ljetnje ne odgovara.

Vlada Slovenije napominje da je najbliža odluci o zadržavanju zimskog, odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena, kojem sada pripadaju i susjedne zemlje.

Kako navode slovenački i hrvatski mediji, Hrvatska je sklonija ljetnjem načinu računanja, koji više odgovara turizmu.

Iz Ministarstva saobraćaja Hrvatske navode da odluka ne bi trebalo da se donosi prije izjašnjavanja građana o tom pitanju, prenosi “Jutarnji list”.

Preporuka Evropskog parlamenta je da se po pitanju izbora načina računanja vremena susjedne zemlje međusobno dogovore kako bi teškoće bile izbjegnute, prvenstveno u saobraćaju.

Evropska komisija je na nivou EU sprovela anketu, prema kojoj je 56 odsto Slovenaca ipak sklonije ljetnjem računanju, a 36 odsto zimskom.

Mađari i Austrijanci većinom zagovaraju ljetnje računanje vremena.

Zemlje koje odluče da zadrže i zimsko računanje vremena, na njega će potpuno preći u posljednjoj sedmici oktobra 2021. godine.