Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rama: Srbija i Albanija zajedno na putu evropskih integracija

Albanian Prime Minister Edi Rama speaks during his press conference about his visit to Serbia

Albanski premijer Edi Rama, uoči posjeta premijera Aleksandra Vučića Tirani, kaže da očekuje produbljivanje saradnje i da Albanija i Srbija zajedno koračaju na putu mira i evropskih integracija.

Rama je, kako je naveo, uvjeren kako Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu učiniti za Balkan danas ono što su Francuska i Njemačka, francuski i njemački narod, učinili za Europu poslije Drugog svjetskog rata.

U izjavi za beogradski list ”Danas”, albanski premijer je istaknuo da će tijekom posjeta predsjednika srbijanske vlade prvi put u skladu s državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

“Pored toga što je ovo prvi službeni posjet jednog premijera Srbije Tirani, ovaj posjet ima poseban značaj i kao pokazatelj naše odlučnosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tijekom berlinskog procesa, prošlog kolovoza, pod vizionarskim liderstvom za Balkan njemačke kancelarke Angele Merkel”, istaknuo je Rama.

Premijer Albanije ističe da ima “povjerenje u viziju i volju njemačke kancelarke povodom budućnosti Balkana”, prenosi Tanjug.

“Ne samo zbog toga što dijelimo istu viziju i uvjerenje da je Europi danas potreban Balkan isto kao što je Balkanu neophodna Europa, već i zbog toga što smo svjesni da, ukoliko ne budemo radili zajednički za budućnost, svima nam prijeti povratak prošlosti. To na nas stavlja teret mnogo veći od onog koji izvanredna odgovornost da vodimo državu već nosi sa sobom, jer nema sumnje da će uspjeh međusobne suradnje odrediti ne samo sudbinu Albanaca i Srba u budućnosti, već i sudbinu projekta ujedinjene Europe, kao najvećeg mirovnog projekta koji je čovječanstvo ikada zamislilo i provelo “, zaključio je Rama u izjavi za” Danas “.

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tijekom posjeta Aleksandra Vučića Albaniji bit će, između ostalog, izgradnja auto-puta Niš – Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, piše “Danas”.

Prema saznanjima ovog lista, infrastrukturni projekti bit će među najvažnijim temama, a odlazak u Tiranu potvrdila je za “Danas” i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica prometa, građevine i infrastrukture, koja će biti u Vučićevom izaslanstvu.