Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić – Mesihović: Francuski izbori – izbori za budućnost EU

lejla_ramić_mesihović (3)

Direktorica Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine (VPIBiH) Lejla Ramić-Mesihović, u razgovoru za Fenu, istakla je da jučerašnji izbori za predsjednika u Francuskoj neće biti upamćeni samo po velikoj nervozi i ideološkoj polarizaciji, populizmu i niskim udarcima, već i po činjenici da nijedan od finalista predsjedničke utrke, nakon punih šest decenija, nije predstavljao ono što se na francuskoj političkoj sceni smatra klasičnom ljevicom i klasičnom desnicom.

Za novog predsjednika Francuske izabran je Emmanuel Macron, koji je jučer u drugom krugu izbora osvojio dvije trećine glasova i time ostvario ubjedljivu pobjedu nad rigidnom desničarkom Marine Le Pen.

– I Macronov pokret “En Marche” i “Front National” Marine Le Pen zapravo odašiljaju signale i opredjeljenja antiestablišmentskih pokreta. Usprkos ideološkoj suprotstavljenosti, povezuje ih protivljenje etabliranom političkom elitizmu koji se otuđio od naroda – kaže Ramić-Mesihović.

Međutim, naglašava, za budućnost Evrope važno je da li će se u Francuskoj dogoditi daljnje jačanje desnice, jer Francusku uskoro čeka još jedan test demokratije u vidu parlamentarnih izbora zakazanih za 11. i 18. juni.

Neposredno nakon upućivanja čestitki svom suparniku, napominje direktorica VPIBiH, Le Pen je odmah istakla da će njen apsolutni fokus u narednim sedmicama biti postizanje što boljeg rezultata na parlamentarnim izborima.

Ramić-Mesihović je mišljenja da u institucijama Evropske unije (EU) i njenim zemljama članicama moraju konačno prestati govoriti o EU i njenom daljnjem proširenju kao o filantropskoj ideji koja nije zasnovana na obostranim interesima.

– Postalo je više nego jasno da je evrospekticizam i kriza u EU dobrim dijelom generirana i uslijed nepoznavanja dometa projekta zvanog Evropska unija – istakla je.

Kako je rekla, građani Holandije, Francuske, Njemačke … posebno oni koji spas traže u novim desnim populistima, malo ili nikako znaju o sigurnosnim učincima EU te da bi situacija bila mnogo složenija da nije postavljena kako jeste.

Stoga, smatra da ne bi bilo loše pojasniti im i koliko je prosječno, naprimjer francusko, domaćinstvo u EU zaradilo od proširenja, jer bi se tim bitno smanjio manevarski prostor nacionalističkih šovinizama i populističkog djelovanja.

Zaključila je da su ovo bili izbori za budućnost EU u pravom smislu te da imaju snagu da ocrtaju putanju za suprotstavljanje populizmu i u drugim zemljama. Sljedeća na potezu je, dodala je direktorica VPIBiH – Njemačka.

Nezavisni centristički kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron odnio je ubjedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marine Le Pen. Osvojio je između 65,5 i 66,1 posto glasova u drugom, odlučujućem krugu glasanja, dok je Le Pen dobila između 33,9 i 34,5 posto glasova.

Emmanuel Macron, osnivač i lider nezavisnog pokreta “En Marche”, bivši je bankar koji se dosada nikada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savjetnik francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, a zatim i ministar ekonomije.