Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovori u Briselu o mogućim rješenjima izbjegličke krize

izbjeglice-prelaz3

Mađarski premijer Viktor Orban i čelnici Evropske unije u Briselu će razgovarati o izbjegličkoj krizi.

Istovremeno, mađarska policija se u četvrtak ujutro povukla sa ulaza budimpeštanske željezničke stanice Keleti, čime je oslobođen prolaz izbjeglicama.

Fotograf agencije Reuters rekao je da je poslije otvaranja kapija, nakon dvodnevne blokade, usijedio pravi stampedo i situacija je haotična.

Iako je migrantima dozvoljen ulaz na perone, nijedan voz ne ide za zapadnu Evropu, javlja BBC.

Podsjetimo, najmanje 2.000 ljudi od utorka je čekalo na željezničkoj stanici Keleti da se ukrca na vozove, a većina ima unaprijed kupljene putne karte. U srijedu uveče zabilježeni su manji sukobi izbjeglica sa mađarskom policijom.

“Ne želimo ostati u Mađarskoj, želimo da idemo gdje god poželimo”, rekao je agenciji AP Sirijac Mohammed. “Oni nas prisiljavaju da ostanemo ovdje”, navodi on.

Drugdje u mađarskoj prijestolnici hiljade demonstranata daju podršku izbjeglicama i traži od svoje vlade da im pomogne.

“Naša vlada provodi nehumanu politiku, nekršćansku i, opšte govoreći, manjak solidarnosti prema ovim ljudima”, kazala je za AP demonstrantkinja Veronika Kramer.

Od svih zemalja Evropske unije se očekuje da učestvuju u ovom planu, osim Velike Britanije, Irske i Danske, mada se i na ove tri zemlje vrši pritisak da omoguće veću dobrovoljnu pomoć

Međutim, hiljade pripadnika neofašističke grupe Jobbik na jugu Mađarske se i dalje konfrontira sa izbjeglicama koje, prateći željezničku prugu iz Srbije, ulaze u Mađarsku.

BBC prenosi da je Viktor Orban često opisivan kao ‘kontroverzna ličnost zbog svojih otvorenih govora’.

Njegova vlada je kritikovala poduhvate Evropske komisije u suzbijanju migrantske krize opisujući je ‘previše lakim’. Komisija, pak, sastavlja novi plan koji će biti predstavljen već iduće sedmice. Namjera je uspostaviti trajan mehanizam raspodjele migranata u zemljama EU pod formulom baziranom na bogatstvu i populaciji svake zemlje.

Od svih zemalja Evropske unije se očekuje da učestvuju u ovom planu, osim Velike Britanije, Irske i Danske, mada se i na ove tri zemlje vrši pritisak da omoguće veću dobrovoljnu pomoć.

Njemačka, Italija i Francuska su u srijedu pozvale čelništvo Evropske unije na ‘fer raspodjelu izbjeglica unutar EU’.

Italija i Grčka su izrazile zabrinutost zbog velikog prisustva izbjeglica na pograničnim područjima posebno u priobalju.

I dok zemlje poput Njemačke se pripremaju da prihvate veliki broj tražilaca azila, ostale zemlje nisu načinile ni osnovne korake, prenose agencije.

U srijedu je britanski premijer David Cameron izjavio da “prihvatanje sve većeg broja izbjeglica nije odgovor na ovaj problem”.

I dok Evropska unija pokušava dokučiti adekvatno rješenje, izbjeglička kriza ponovo uzima svoj danak. Petoro djece u grupi od 12 izbjeglica se utopilo u Mediteranskom moru pokušavajući doplivati sa turske na grčku obalu.