Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum u Mađarskoj dovodi u pitanje pravni okvir EU

izbjeglice madjarska

Mađarska vlada predvođena premijerom Viktorom Orban posljednjih mjeseci pod lupom je evropskih zvaničnika zbog kontroverznog referenduma koji će biti proveden u nedjelju, 2. oktobra.

Njime će Mađarska odrediti da li će prihvatiti “naredbu” EU da primi izbjeglice na svoj teritorij, a time bi mogla dovesti čitav pravni okvir evropske saradnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Da li želite da EU propiše obavezno naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj čak i bez saglasnosti Parlamenta”, pitanje je na koje će svoj odgovor “da” ili “ne” dati blizu deset miliona Mađara.

Mađarska je ranije podnijela tužbu protiv EU pred Evropskim sudom pravde zbog ranijeg plana Bruxellesa o razmještanju 120.000 izbjeglica koji su tražili azil u zemljama EU.

Mađarska, koja se referendumom usprotivila pravilima EU mnoge analitičare “podsjetila” je na Brexit, čin kojim je Velika Britanija napustila Uniju.

Očekuje se da većina stanovnika bude za “ne”

Marta Pardavi, potpredsjednica mađarskog Helsinškog komiteta (HHC), koji se bavi ljudskim pravima, za AA ističe da je samo pitanje u referendumu “dvosmisleno”.

“Ujecaj ovog referenduma je, legalno govoreći, nejasan zbog samog pitanja. U pitanju nije definisano da li mađarski parlament treba donijeti zakon o raspodjeli izbjeglica. Iz pravne perspektive, pitanje je potpuno pogrešno. Referendum ne bi trebao biti dopušten”, smatra Pardavi.

Iako je stav javnog mnijenja u Mađarskoj da referendumsko pitanje “nije najjasnije”, očekuje se da će većina na njega odgovoriti sa “ne”, što će značiti podršku vladi. Nedavno istraživanje koje je provela mađarska fondacija “Szazadveg” pokazuje da će 78 posto građana u nedjelju na referendumu zaokružiti “ne”.

Pitanje azila i migracije, prema riječima Pardavi, ranije su u Mađarskoj bila “periferna” pitanja o kojima se nije toliko govorilo.

Tvrdi da je antiizbjeglička retorika u Mađarskoj primjetna početkom 2015. godine i prvim izbjeglicama koje su došle u tu srednjoevropsku zemlju. Jačanje desničarskih stranaka u susjednoj Slovačkoj i Poljskoj nagnale su Mađarsku da redukuje primanje muslimanskih izbjeglica koje dolaze balkanskom rutom predlažući prihvat “ograničenog broja” samo kršćanskih izbjeglica.

Prema riječima Pardavi, mađarska vlada tokom proteklih mjeseci formirala je “povoljnu rasističku kampanju” u jeku velike izbjegličke krize.

“Javno mišljenje u Mađarskoj se promijenilo, u opticaju je stav da migranti i izbjeglice sa sobom donose opasnost u smislu sigurnosti, ali i u smislu opasnosti za kršćansko naslijeđe i identitet. To je nešto što Mađare nikada nije nije toliko zanimalo. Mislim da je u svemu tome skrenuta pažnja sa bitnih unutrašnjih i osjetljivih pitanja koja postoje u domaćoj politici. Kao organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, sada imamo sve veći broj primjedbi zbog antimuslimanskog govora mržnje. Osim verbalnog, postoje i brojni slučajevi fizičkog zlostavljanja. Dakle, muslimani u Mađarskoj sada se suočavaju sa stvarima sa kojima se nikada ranije nisu suočavali”, rekla je.

Protivljenje raspodjeli izbjeglica je kršenje zakonskih obaveza 

Iako evropski zvaničnici pozivaju sve zemlje članice EU da prihvate izbjeglice, mađarski premijer Orban izazvao je tenzije retorikom da Mađarska “ne treba muslimanske izbjeglice”.

Prošle sedmice predložio je da se na sjeveru Libije formira “grad za izbjeglice” kako bi se one spriječile u naumu da dođu u Evropu. Takvu izjavu libijska vlada jedinstva jučer je nazvala “kršenjem suvereniteta Libije, njenog teritorijalnog integriteta i nezavisnosti”.

Protivljenje planu EU da raspodjeli izbjeglice u svojim zemljama predstavlja kršenje postojećih zakonskih obaveza, smatra direktorica međunarodne organizacije za ljudska prava na Univerzitetu Boston (International Human Rights Clinic) Susan Akram.

“Sve zemlje EU prihvatile su Konvenciju o izbjeglicama iz 1951. godine. Povelja EU i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima zabranjuje kolektivno protjerivanje kao neljudski i ponižavajući postupak. Nepoštivanje tih obaveza osporava temelje Evrope kao regije zasnovane na vladavini prava. Ako Mađarska preuzme jednostranu akciju u smislu izbjeglica, čitav pravni okvir evropske suradnje biće doveden u pitanje”, tvrdi Akram.

Kritike Mađarskoj i od Amnesty Internationala

Amnesty International (AI) u svom najnovijem izvještaju tvrdi kako Mađarska “maltretira izbjeglice” optužujući tu zemlju da je “namjerno dizajnirala” sistem azila kako bi pridošlice odvratila od ostajanja u Mađarskoj.

Kako se navodi, na stotine migranta i izbjeglica izloženo je fizičkom maltretiranju, ilegalnom potiskivanju preko granice i nezakonitom privođenju, koje provodi mađarska vlast.

AI posebno kritikuje nova pravila koja je Mađarska uvela 5. jula ove godine odlučivši “vratiti izbjeglice sa svojih granica Srbiji”.

“Strašan tretman i labirintski sistem azila osmišljeni su kako bi odvratili izbjeglice od Mađarske koja je militalizirala svoje granice. U pozadini toksične referendumske kampanje, antiizbjeglička retorika dostiže svoj vrhunac”, tvrdi John Dalhuisen, direktor AI-a za Europu i središnju Aziju.

AI za referendum krivi mađarskog premijera Viktora Orbana za kojeg kaže da je “zamijenio vladavinu prava vladavinom straha”, kako bi ohrabrio birače da odbace prijedlog EU na referendumu.