Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regionalna konferencija u projektu DEPOCEI

depocei

Završna regionalna konferencija u okviru projekta DEPOCEI (Development of Policy-Oriented Training Programmes in the Context of the European Integration – Razvoj programa obuke u oblasti evropskih politika u kontekstu evropskih integracija) najavljena je za petak u sjedištu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Fakultet političkih nauka je uime tog univerziteta partner u ovom zajedničkom projektu s regionalnim univerzitetima. Projekat finansira Evropska unija putem TEMPUS programa od decembra 2012. do 16. aprila 2016. godine.

Glavni ciljevi projekta su: veće razumijevanje i znanje o javnim politikama EU u zemljama korisnicama projekta (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija), izgradnja kapaciteta na univerzitetima partnerima za istraživanje i provođenje treninga, razvoj specijaliziranih trening kurseva za državne službenike, poduzetnike i aktiviste nevladinog sektora te doprinos cjeloživotnom učenju uopće u navedenim zemljama, saopćio je Univerzitet u Sarajevu (UNSA).

Ove ciljevi treba ostvariti uspostavom centara za EU javne politike na svakom od univerziteta partnera u regionu, razvojem programa obuke, metodologije, materijala i priručnika, obavljanjem treninga za trenere i istraživače te provođenjem pilot treninga za tri ciljne grupe, kao i za studente.

Krajnji cilj projekta je da se na svakom univerzitetu, centri za javne politike EU i programi obuke koje nude, učine samoodrživim, što je apsolutno moguće kako pokazuju iskustva iz EU partnerskih zemalja.

Održivost je jedna od centralnih tačaka unutar DEPOCEI projekta. Stubovi projekta su Centar za javne politike Europske Unije pri Univerzitetu u Sarajevu, urađeni programi obuke (paketi) i znanstvenici/profesori UNSA obučeni da budu treneri praktične obuke.

Uloga EU partnera je pri tome bila da prenesu njihova iskustva i znanja iz ove oblasti te da kontinuiranim monitoringom i evaluacijom prate kvalitet provođenja aktivnosti.

Nosilac Projekta je Univerzitet u Beogradu – Fakultet političkih nauka, a ostali partneri su: Univerzitet u Nišu-Pravni Fakultet, Univerzitet u Tuzli-Pravni Fakultet, Univerzitet Crne Gore-Fakultet političkih nauka, Univerzitet Alicante iz Španije, Univerzitet Roehampton iz Velike Britanije, Politehnički institut Leiria iz Portugala, NISPAcee – nevladina organizacija iz Slovačke i nevladina organizacija Beogradska otvorena škola.