Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reichel: I Dodikovi birači žele u EU

Ernst Reichel

Prošle godine Bosna i Hercegovina je postigla veliki uspjeh u vezi sa ekonomskim i socijalnim reformama, ali se iznova suočavamo sa preprekama na evropskom putu, rekao bih čak stijenama koje stoje pred napretkom, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” politički direktor za zemlje zapadnog Balkana, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Ernst Reichel.

– Suočeni smo sa s konfliktom, a vezano uz najavu prvog pa i drugog referenduma koji je predložen u vezi s presudom Ustavnog suda BiH. Za nas važi da ustavno uređenje Bosne i Hercegovine mora biti zaštićeno i odbranjeno. Mislim da niko u ovoj zemlji ne smije imati interes da se udaljava od onoga što je fokus, da se donesu takve političke odluke koje će građanima BiH pružiti bolji život i ekonomski napredak. Ako ima političkih problema, a naravno da ih ima, onda oni trebaju biti riješeni u političkom dijalogu i u okviru ustavnog uređenja. Oprezni sam optimista i mislim da je u pitanjima koja ste naveli moguće, ukolilko postoji dobra volja, naći rješenja. Ako postoji razuman politički dijalog o spornim pitanjima, onda nema potrebe za reakcijom OHR-a – kazao je on.

Upitan šta međunarodna zajednica, recimo Vijeće za implementaciju mira i OHR mogu učiniti i mogu li i na koji način “primiriti” predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, koji očigledno koči napredak i RS-a i BiH. kazao je kako su “stalnom kontaktu sa predsjednikom Dodikom”.

– Vjerujemo u to da njegovi birači isto kao i mi žele da cijela država postigne napredak u pravcu Evropske unije, blagostanja i dobrobiti građana ove zemlje. Prema našem njemačko-britanskom planu, ne smiju biti dovedene u pitanje nadležnosti. Strahovi da postoje čak i tajni planovi za ukidanje ili ograničenje Republike Srpske ne postoje i to želim jasno da kažem – poručio je Reichel.