Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Renzijev poraz je i poraz EU

renzi

Poraz italijanskog premijera Mattea Renzija na referendumu predstavlja i poraz administracije EU, koja se nadala da će Italijani prihvatiti smanjivanje parlamentarne suverenosti, ocjenjuju politički portali.

Iako vodeći evropski mediji nastoje da pokažu kako se radi samo o Matteo Renzijevom ličnom porazu, činjenica je da Italijani nisu glasali samo protiv svog premijera, već i protiv aktuelnog EU establišmenta i politike Unije.

Beppe Grillo, lider antiestablišment stranke “Pokret pet zvjezdica”, srećan je zbog rezultata referenduma, je je on bio lider kampanje za glas “ne”.

“Demokratija je pobijedila. Vremena se mijenjaju, suverenitet je sada u rukama naroda i krećemo sa stvarnom implementacijom Ustava. Najveći pobjednik je italijanski narod koji se masovno odazvao na referendum, odbacujući pri tome TV i novine koje su im govorile da moraju glasati ‘da’ na referendumu”, poručuje Grillo.

On poziva na što bržu organizaciju prijevremenih izbora nakon najave odlaska Mattea Renzija.

Analitičari predviđaju da bi upravo Grilo mogao da postane idući italijanski premijer, što se vrhu EU uopšte ne dopada zbog njegovih skeptičnih stavova po pitanju Unije.

Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da se na referendum odazvalo oko 70 birača sa pravom glasa, navode agencije.

Prvi rezultati govore kako je protiv referenduma glasalo oko 60 odsto, te da je od 20 italijanskih regija, referendum prošao u samo tri.

Renzi je želio da pojednostavi sistem odlučivanja u italijanskom parlamentu i prebaci više vlasti u ruke premijera, što su kritičari ocijenili kao mogućnost da lakše prođu odluke koje ruše državnu suverenost na račun EU.