Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rinkevičs: BiH moramo vratiti na evropski put

rinkevics3222

Edgars Rinkevičs, šef diplomatije Latvije i trenutni predsjedavajući Vijeća Evropske unije za opće poslove, koje je 20. aprila donijelo odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, rekao je da je Unija kao nikada do sada spremna da potakne napredovanje naše države ka članstvu.

Latvija od 1. januara predsjedava EU, a ovu poziciju predat će 1. jula Luksemburgu.

– Obnovljeni pristup Unije prema BiH, koji je, praktično, nastao za vrijeme predsjedavanja Latvije, ima jedan nepokolebljiv cilj, a to je vraćanje vaše države na put reformi. No, ovaj obnovljeni pristup ima dva aktera – EU i BiH. Mi podržavamo Zajedničku izjavu za reforme za EU, od koje je sve krenulo. Ali, to je bio samo prvi korak BiH prema Uniji – kazao je Rinkevičs.

Po njegovim riječima, ključna je implementacija toliko potrebnih reformi, usmjerenih ka rješavanju onoga što predstavljaju brige građana, posebno u oblasti socioekonomskih pitanja.

– Dakle, EU očekuje konkretan napredak u vezi s inicijalnim planom reformi, kako bi bili utvrđeni daljnji koraci na evropskom putu vaše države. Vidite, posjetio sam BiH u martu, kada sam razgovarao s političkim vodstvom države. Tada su svi sagovornici potvrdili opredjeljenje Vijeća EU da je potrebna politička volja i predanost kako bi bile pokrenute potrebne reforme – rekao je on.