Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Roditelj može dobiti boravište u EU ako je dijete građanin Unije

10/05/2017

Građani zemalja nečlanica Evropske unije čija su djeca građani EU-a mogu dobiti boravište i putem svoje djece uživati sve povlastice Unije, presudio je u srijedu Sud pravde Evropske unije.

Sud je objasnio da u slučajevima kada dijete ima jednog roditelja iz članice EU-a i drugog roditelja iz zemlje koja nije članica evropskog bloka, zbog čega bi potonji mogao biti prisiljen na odlazak, tada postoji i bojazan da bi otišlo i dijete. Time bi maloljetnik bio lišen prava koja uživaju građani EU-a, pojasnio je sud.

Sud potom dodaje da čak i ako bi roditelj, građanin EU-a, bio voljan preuzeti punu odgovornost za skrb o djetetu, razdvajanje od drugog roditelja ne bi bilo na dobrobit djeteta, prenosi Hina.

Sud se bavio slučajem iz Nizozemske gdje se osam žena, čija su djeca nizozemski državljani, ali one same nemaju valjane boravišne dozvole, usprotivilo odluci vlasti koje su odbile njihove zahtjeve za socijalnom pomoći, dječjim doplatkom i drugim beneficijama jer su državljanke trećih zemalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.