Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit lidera Zapadnog Balkana u Beču: Glavne teme investicije i izbjeglice

wien-01-hofburg

U palati Hofburg u Beču danas će se održati Samit zemalja Zapadnog Balkana koji će u okviru novog susreta lidera okupiti visoke zvaničnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova, javlja Anadolu Ahency (AA).

Glavne teme razgovora bit će, osim pristupanja Zapadnog Balkana EU, i investiciona ulaganja posebno u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu u regiji.

“Prošle godine u Berlinu, složili smo se o tome da se fokusiramo na konkretne projekte, jednostavno, jer narod Zapadnog Balkana očekuje opipljivu korist od puta prema Evropskoj uniji, u područjima kao što su: povezanost, zapošljavanje, obrazovanje, ljudska prava, vladavina zakona i demokracija”, poručili su u zajedničkoj izjavi prije Bečkog samita ministri vanjskih poslova Austrije i Njemačke Sebastian Kurz i Frank-Walter Steinmeier.

Razgovori o problemu izbjeglica

Konferencija će naročitu pažnju posvetiti činjenici da je Zapadni Balkan postao primarna ruta kretanja rastućeg broja izbjeglica koje traže zaštitu u Evropi.

Zemlje Zapadnog Balkana će morati preuzeti odgovornost u sučeljavanju sa ovim izazovima. Ali ministri vanjskih poslova Njemačke i Austrije navode da one nisu same: “Mi ćemo u Beču raspravljati o tome kako Evropska unija, kao i pojedinačne države članice Evropske unije, mogu da podrže zemlje Zapadnog Balkana u njihovim naporima da poboljšaju upravljanje granicom i sisteme azila.”

Samit će početi uvodnim obraćanjem saveznog austrijskog kancelara (premijera) Wernera Faymanna koji je i domaćim današnjeg skupa premijera Zapadnog Balkana. Goste sa Zapadnog Balkana dočekat će savezni austrijski ministar Josef Ostermayer.

Osim centralnog skupa premijera Zapadnog Balkana, bit će održane i sesije u kojima će učestvovati ministri vanjskih poslova, te ministri ekonomije.

Na sesiji u okviru koje će se okupiti ministri vanjskih poslova bit će riječi o regionalnoj saradnji, problemu izbjeglica te dijalogu o religiji i antiekstremizmu.

Sesiju sa ministrima ekonomije će voditi vicekancelar i savezni austrijski ministar ekonomskih poslova Reinhold Mitterlenher, a osim njega uvodna izlaganja imat će i vicepredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i vicepredsjednik Evropske investicijske banke Wilhelm Molterer.

Diskusija o cesti kroz Srbiju, Kosovo i Albaniju

Nešto prije samog zvaničnog održavanja Samita bit će upriličen razgovor o cesti koja bi trebala na bolji način povezati Srbiju, Kosovo i Albaniju dionicom od Niša preko Prištine do Drača. Ovi razgovori najavljeni su uz učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića, Albanije Edija Rame i Kosova Ise Mustafe uz učešće evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenje Johannesa Hahna.

Prvo obraćanje već u jutarnjim satima javnosti, prije početka Samita imat će ministri vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier, Austrije Sebastian Kurz, Srbije Ivica dačić, Makedonije Nikola Poposki i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Centralno obraćanje, nakon završetka Samita imat će savezni austrijski kancelar Werner Faymmann, savezna njemačka kancelarka Angela Merkel, visoka povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo će biti novo okupljanje visokih zvaničnika država Zapadnog Balkana, nakon prošlogodišnjeg samita koji je pod okriljem savezne njemačke kancelarke održan u Berlinu.

Inače, okupljanje lidera zemalja Zapadnog balkana otpočeo je na regionalnoj osoni u okviru procesa Brdo – Brioni kojeg su 2013. godine zajednički pokrenule Slovenija i Hrvatska, u nastojanju da se kroz reforme i približavanje Evropskoj uniji podstiče regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja. Prvi sastanak je održan na Brdu kod Kranja, drugi na Brionima. Prije ovogodišnjeg samita u Beču održan je i susret lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni u Crnoj Gori, u Budvi.