Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samit o izbjeglicama, terorizmu i izlasku Britanije iz EU

eu komisija zgrada

U Bruxellesu danas počinje dvodnevni samit šefova država i vlada EU, na kojem će glavne teme biti izbjeglička kriza, zaštita vanjskih granica Unije, borba protiv terorizma i mogući izlazak Velike Britanije iz EU.

U četvrtak će, također, na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, biti održana i neka vrsta sporednog samita o raspodjeli izbjeglica u Evropi, na kojem će učestvovati zemlje koje su primile najveći broj izbjeglica, među kojima su i Austrija, Švedska i Grčka.

Učestvovat će i Turska, a EU se nada da će Ankara prije svega zaustaviti dolazak izbjeglica.

Otkako su Slovačka i Mađarska prije nedjelju dana podnijele tužbu Evropskom sudu pravde zbog planirane preraspodjele oko 140.000 izbjeglica unutar Unije, njemačka i druge zapadnoevropske vlade pojačano traže rešenja nezavisno od istočne Evrope.

Kada je riječ o vanjskoj politici, na samitu EU moglo bi da dođe do postizanja sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva u Libiji, prenosi Deutsche Welle.

Napredak u pregovorima o Siriji je “još daleko”, a EU nastavlja da apeluje na Tursku da pruži podršku u pronalaženju rešenja za Siriju i za izbjeglice.

Evropska komisija je u ponedjeljak predstavila plan za Evropske granične trupe za kontrolu vanjskih granica u okviru kojih bi trebalo da djeluje korpus od 1.500 policajaca koji bi mogao da reaguje brzo i koji bi bio opremljen brodovima i helikopterima.

Ubuduće bi Bruxselles trebalo da može da angažuje novoformirane trupe i protiv volje neke zemlje-članice kako bi kontrolisao vanjske granice, a Fronteks bi trebalo da bude angažovan i prilikom vraćanja u domovinu onih čiji je zahtjev za azil odbijen.

Tema samita bit će i želje Velike Britanije da reformiše svoje veze sa EU.

Međutim, kako se navodi, brzog rješenja neće biti jer je premijer te zemlje David Cameron tek početkom novembra izrazio polukonkretne zahtjeve tražeći da se referendum o članstvu u EU održi već tokom ljeta 2016. godine.