Samit o izbjegličkoj balkanskoj ruti 24. septembra u Beču

izbjeglicki kamp

U Beču će 24. septembra biti održan samit o balkanskoj ruti na koji su pozvani lideri deset zemalja koje su najviše pogođene migrantskom krizom, među kojima i Srbija, potvrdili su sinoć evropski zvaničnici.

Mađarski premijer Viktor Orban je poslije samita EU u Bratislavi rekao da su Njemačka i Grčka ključne zemlje za rješavanje migrantske krize i najavio da će samitu u Beču prisustvovati lideri evropskih i balkanskih zemalja duž balkanske rute kako bi se napravio još jedan pokušaj ka pronalaženju rješenja.

U Beč je pozvano “deset zemalja najzahvaćenijih migrantskom krizom. Potrebno je, nakon evropskog samita u Bratislavi nastaviti razgovore o važnim pitanjima za budućnost EU, posebno migranata”, rekla je sinoć portparolka austrijske vlade.

Austrijski kancelar Christian Kern pozvao je ranije kolege iz desetak zemalja na Samit koji je najavio prvi put prilikom nedavne posjete Njemačkoj gdje je pozvao kancelarku Angelu Merkel na skup o zaustavljanju talasa izbjeglica.

Na Samit je pozvan i srpski premijer Aleksandar Vučić koji je tokom posjete Parizu rekao da razmatra skraćenje posjete SAD-u zbog ovog skupa u Beču.

Također, na skup su pozvani premijeri Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Bugarske, Rumunije i Makedonije.

Dolazak na skup u Beč potvrdio je i hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je u Bratislavi kazao da će na toj konferenciji biti dodatno proširena rasprava o temi migrantske krize, posebno s aspekta kako bolje kontrolisati izbjeglice na balkanskoj ruti.