Sastanak lidera EU o razmještanju izbjeglica širom evropskog bloka

cameron-hollande-merkel11
Lideri EU sastaju se danas u Briselu da bi odobrili plan o razmještanju 120.000 migranata širom evropskog bloka, uprkos snažnom protivljenju pojedinih članica.

Rumunija, Češka Republika, Slovačka i Mađarska juče su na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja Unije glasale protiv obavezujućih kvota, a Finska je bila uzdržana.

Današnji vanredni samit biće fokusiran i na pooštravanje graničnih kontrola i povećanje pomoći susjedima Sirije, odakle dolaze mnogi migranti, prenio je BBC.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poručio je liderima da ovaj samit treba da se bavi politikom koja se može primijeniti da bi članice Unije pomogle jedne drugima, a na listom pitanja oko kojih će se prepirati.

Zemlje koje ne prihvataju obavezujuće kvote za migrante žele da se, umjesto toga, pojača bezbjednost spoljnih granica EU i da se osigura da lica koja ne dobiju azil budu brzo poslata svojim kućama.

Britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande razgovarali su sinoć i saopštili da je pronalaženje rješenja za sukob u Siriji ključ za rješavanje migrantske krize.

Oni su se složili da se treba založiti za vraćanje migranata koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila, rekao je portparol britanske Vlade.

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je poslije razgovora sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel da sve evropske države treba da prihvate “pošten dio” azilanata.