Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schaeuble pozvao na stvaranje “njemačkog islama”

Wolfgang Schaeuble

Njemački ministar finansija pozvao je na stvaranje “njemačkog islama” koji će počivati na principima tolerancije i evropskog liberalizma i služit će kao sredstvo integracije više miliona izbjeglica u evropsko društvo.

Priliv migranata tokom protekle godine prinudio je Nijemce da razmotre svoje društvene prioritete, nspisao je Wolfgang Schaeuble u uvodniku u njemačkim novinama Welt am Sonntag.

Ministar je zatražio od svojih zemljaka da uvide šta je bitno za njih i kako žele da žive u društvu koje treba integrirati milione izbjeglica.

Podsjećajući na žalosne slučajeve seksualnog zlostavljanja u Njemačkoj i terorističkih napada koje su počinili pripadnici izbjegličke zajednice, Schaeuble je zatražio da njemačke liberalne vrijednosti trijumfuju u teškim vremenima.

– Bez ikakve sumnje, rastući broj muslimana u našoj zemlji danas je izazov za otvoreno mišljenje njemačkog društva. Ne bismo trebali dopustiti u ovako napetoj situaciji da se pojavi atmosfera u kojoj bi se dobro integrirani ljudi u Njemačkoj osjećali strancima – piše Schaeuble.

Ministar je, istovremeno, odbacio ksenofobične napade na izbjegličke logore i rašireno antimigrantsko raspoloženje u Njemačkoj.

Schauble piše da bi, uprkos rastu ksenofobije, većina Nijemaca rekla: “Da, mi želimo vas (migrante) među nama”.