Schauble: Eurozona se mora držati svojih pravila u pregovorima s Grčkom

schauble

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble tvrdi da se eurozona mora držati svojih pravila dok pregovara o novom paketu pomoći za Grčku, za koji Berlin navodi da mora odbaciti smanjenje duga za Atinu u eurozoni.

Schäuble je izjavio u četvrtak za Deutschlandfunk radio da će pregovori odrediti da li je novi paket pomoći za Grčku potreban, uzimajući u obzir povećane potrebe te zemlje.

– Otvorit ćemo pregovore, uložit ćemo sve moguće napore, ali se moramo pridržavati pravila jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine zakona – dodao je njemački ministar.

Schäuble je zauzeo oštar stav prema Grčkoj. Prošlog se vikenda u dokumentu iz njegovog ministarstva sugerira mogućnost dobrovoljnog, privremenog grčkog napuštanja eurozone. Njemački ministar izjavio je u četvrtak da bi “možda to bio bolji put za Grčku, a mnogi to tvrde i u samoj Grčkoj također”.

Kazao je da je usvajanje mjera štednje u grčkom parlamentu “važan korak” ali je upozorio da će razgovori o konačnom programu pomoći biti teški – i da je direktno otpisivanje duga u neskladu s grčkim ostankom u eurozoni, prenosi AP.
Grčki kreditori zahtijevaju glasanje u toj zemlji prije pokretanja punih pregovora o paketu pomoći. Ministri finansija eurozone moraju odobriti te razgovore, kao što mora i njemački parlament na glasanju koje se očekuje u petak.

– Niko trenutno ne zna kako će to funkcionirati bez otpisivanja duga, s svi su svjesni da otpisivanje duga nije u skladu s članstvom u valutnoj uniji – izjavio je Schäuble.