Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schäuble priprema pomoć Grčkoj bez MMF-a

Scheuble

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble priprema nastavak paketa finansijske pomoći Grčkoj bez učešća Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, pišu njemački mediji.

Razgovori između Atine i stranih lidera o napretku finansijske pomoći u zastoju su nekoliko mjeseci zbog nesuglasica u vezi sa reformama u oblasti rada i energetike te fiskalnih ciljeva i mjera za otpis dugovanja.

MMF je saopštio da će učestvovati u paketu, ukoliko je to posljednja pomoć za Atinu i obuhvata i otpis dugovanja.

Analitičari navode da bi njemačka Vlada željela da MMF učestvuje u programu finansijske pomoći radi jačanja kredibiliteta, ali je Berlin protiv da se Atini u značajnijoj mjeri otpišu dugovanja.

NJemački dnevnik Bild piše da se Ministarstvo finansija priprema za glasanje u Donjem domu parlamenta, ukoliko MMF odbije da učestvuje.

Bild podsjeća da je Šojble prethodno obećao da će paket pomoći u Bundestagu biti odobren uz učešće MMF-a i prati usvajanje reformi u Grčkoj.

List, koji nije imenovao svoje izvore, piše da Schäuble smatra da bi prostor, koji će nastati neučestvovanjem MMF-a, trebalo da popuni Evropski mehanizam za stabilnost /ESM/ ili krizni fond evrozone.

Prema pisanju lista, Bundestag će o izmijenjenom programu pomoći za Grčku glasati prije saveznih izbora zakazanih za septembar.