EU u fokusu

priprema granice s bosnom

Schengen zona stiže na granicu BiH, Hrvatska oprema granične prelaze

16/10/2018

Hrvatska je jedna od šest država članica EU koje nisu članice Schengen zone, a koja obuhvata 22 zemlje Unije kao i četiri zemlje koje nisu u sastavu tog bloka - Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn.

Hrvatska očekuje da će zadovoljiti tehničke kriterije za ulazak u Schengen zonu do kraja godine i nada se njenom pridruživanju do 2020, izjavila je danas hrvatska državna sekretarka Terezija Gras.

Ona je rekla i da je kontrola nad spoljnim granicama EU najzahtjevniji aspekt priprema Hrvatske, istakavši da je njena zemlja već u potpunosti opremila svoju granicu sa Srbijom i da sada to isto čini na granici sa Bosnom, prenosi Reuters.

“Naš cilj je da zadovoljimo sve tehničke kriterije do kraja godine. Evropska komisija tada treba da procijeni da li smo spremni da se pridružimo i nadamo se da će to učiniti pre sljedećih izbora za Evropski parlament, koji će biti održani idućeg maja”, rekla je britanskoj agenciji Gras, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova RH.

Prema njenim riječima, članstvo u Schengen zoni pomoglo bi da se poboljša bezbjednost u Hrvatskoj i široj EU, dok bi slobodno kretanje ljudi, takođe, donijelo korist ekonomiji – posebno turizmu.

Hrvatska je jedna od šest država članica EU koje nisu članice Schengen zone, a koja obuhvata 22 zemlje Unije kao i četiri zemlje koje nisu u sastavu tog bloka – Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn.

Reuters napominje da je Hrvatska na ruti kojom mnogi migranti kreću sa Bliskog istoka i centralne Azije u pokušaju da stignu do bogatijih država članica EU.

Kada Evropska komisija odobri pridruživanje jedne zemlje Schengen zoni, države članice EU treba da tu odluku potvrde na političkom nivou, pri čemu bi “kamen spoticanja” za Hrvatsku mogao biti pogranični spor sa susjednom Slovenijom, napominje britanska agencija.

Gras, međutim, izražava uvjerenje da je moguće rješenje koje će objema stranama donijeti korist i kaže da Zagreb želi da na tome radi.

Građani BiH će ulazak u zemlje Schengena plaćati 50 eura?

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.