Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz: EU će postići sporazum s Turskom u vezi s izbjegličkom krizom

Martin Schulz

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je izjavio u četvrtak da će Evropska unija (EU) postići sporazum s Turskom u vezi s izbjegličkom krizom, javlja Anadolu Agency (AA).

On je kazao novinarima u Briselu kako je siguran da će EU postići sporazum s Turskom kako bi se, kako je kazao, zaustavio izbjeglički val u Evropu preko Grčke.

“Zdrav razum će prevladati. Postići ćemo sporazum s Turskom o povratku izbjeglica koje stižu u Evropu”, rekao je Schulz.

Upozorio je da bi se broj izbjeglica dodatno povećao ukoliko ne bude postignut sporazum s Turskom.

“Ako ne uspijemo postići sporazum s Turskom o preseljenju izbjeglica, njihov broj će dodatno rasti. Zato mislim da možemo postići sporazum s Turskom. Oni nešto rade u tom pogledu, razgovaraju s nama. Neke zemlje čak neće ni razgovarati s nama o ovom pitanju”, kazao je Schulz.

Čelnici zemalja članica EU-a u četvrtak se okupljaju u Briselu kako bi razgovarali o tome kako bi izbjeglice i migranti, koji preko Grčke ulaze u Evropu, mogli biti vraćeni u Tursku.

Čelnici EU-a i Turske bi u petak mogli zaključiti sporazum u vezi s izbjeglicama. Prema dogovoru, načelno usaglašenom 7. marta 2016. godine, Turska treba prihvatiti povratak svih migranata koji bi preko te zemlje ilegalno došli u Grčku, odnosno u EU, a Unija za svakog ilegalnog migranata kojeg prihvati Ankara, da odobri azil i ulazak jednog sirijskog izbeglice smještenog na turskoj teritoriji.