Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz pozdravio napredak BiH na putu ka EU

izetbegovic-schulz

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sastao se danas u Briselu sa Martinom Schulzom, predsjednikom Evropskog parlamenta. Izetbegović je tokom sastanka u Briselu informisao Schulza o napretku BiH na evropskom putu, te naglasio da ispunjenje uslova koje postavi EU nema alternativu, javlja Andolu Agency (AA).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH upoznao je Schulza o napretku koji je BiH ostvarila na polju integracije u Evropsku uniju, kao i o dinamici predstojećih koraka BiH, prije svega na ispunjavanju upitnika s ciljem dobijanja mišljenja EU i konačno kandidatskog statusa do kraja 2017. godine, navode iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Dodaju da je Izetbegović iskoristio priliku i da Schulza informiše o poteškoćama i izazovima s kojima se BiH suočava, istakavši pri tome da uprkos svemu težnja BiH za članstvom u EU i spremnost naše zemlje da ispuni postavljene uslove nemaju alternativu.

Obavijestio je predsjednika Evropskog parlamenta i o prijedlogu iznesenom u obraćanju Komitetu za vanjske poslove EU, da se s ciljem daljeg poboljšanja stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana uspostavi politički dijalog na visokom nivou između najviših dužnosnika EU i regije, kao platforme i mehanizmi kojima EU može pomoći državama regije u prevenciji i razrješavanju tenzija, kao i zajedničkom koordiniranom reagovanju na sigurnosne izazove.

U saopštenju iz Predsjedništva naglašava se da je Schulz pozdravio napredak BiH na evropskom putu i čestitao predsjedavajućem Izetbegoviću na tome, istakavši da će Evropski parlament u okvirima svojih nadležnosti pružiti punu podršku nastavku sprovođenja reformske agende u sklopu obnovljenog pristupa EU. Istakao je i da je vidljiv ekonomski rast koji BiH u posljednje vrijeme ostvaruje veoma dobra vijest, te da se nada kako će nastaviti tim pravcem. Također je pozdravio inicijativu Izetbegovića za pokretanje dijaloga na visokom političkom nivou između EU i zapadnog Balkana, ocijenivši da bi takav mehanizam bio dobrodošao.