Šef britanske opozicije Corbyn: Zidovi neće riješiti izbjegličku krizu

BRITAIN POLITICS LABOUR PARTY LEADERSHIP

Šef britanske opozicije i lider Laburističke partije Jeremy Corbyn pozvao je evropske državne zvaničnike da urade više na pitanju rješavanja najveće izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Corbyn je o izbjegličkoj krizi govorio sinoć na skupu u Londonu, koji je organizirala grupa “Suprotstavi se rasizmu i fašizmu”.

“Turska je do sada prihvatila skoro dva miliona izbjeglica. Njemačka i druge evropske zemlje prihvatile su na hiljade izbjeglica. Zasigurno možemo bolje od toga”, kazao je Corbyn i dodao kako evropske zemlje moraju učiniti mnogo više kako bi se spriječilo utapanje migranata u moru.

On je ukazao na hladno vrijeme koje dolazi i koje bi moglo biti pogubno za veliki broj izbjeglica. Zbog toga je, s ciljem solidarnosti s izbjeglicama, organiziran skup “Izbjeglice, dobrodošle u Veliku Britaniju” kojem je prisustvovalo više od hiljadu ljudi.

Britanska vlada planira u narednih pet godina prihvatiti 20.000 izbjeglica, što Corbyn smatra nedovoljnim.

On smatra kako nova bombardovanja, nove vojne intervencije, podizanje novih zidova, slanje novih trupa u područja iz kojih izbjeglice bježe, neće riješiti problem u regiji, već da ovi problemi trebaju političko rješenje.

“Mi smo ovdje jer smo dio velike humanitarne grupe. Tražimo od evropskih državnih zvaničnika i Zapada da preventivno djeluju na rat i na eksploataciju ljudi. Ovo je naš odgovor Evropi, ovo je naš odgovor ksenofobima”, dodao je Corbyn.

Britanski premijer David Cameron početkom septembra izjavio je kako će Velika Britanija u narednih pet godina iz izbjegličkih kampova u Turskoj, Jordanu i Libanu primiti 20 hiljada sirijskih izbjeglica.

Velika Britanija je u okviru ovog programa, od januara 2014. godine prihvatila 216 izbjeglica sirijskog porijekla.