Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefovi diplomatije EU nastavljaju razgovore u Sofiji

federica mogherini

Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas u Sofiji nastavljaju neformalni susret, a na dnevnom redu između ostalog je strategija proširenja EU, pitanja sigurnosti i odbrane te situacija u Siriji i Sjevernoj Koreji, javlja agencija BTA.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost izjavila je jučer uoči početka sastanka da ako ima oblasti u kojima Unija govori jednim glasom to su sigurnost i vanjski poslovi.

Govoreći o širenju konflikata u određenim dijelovima svijeta, Mogherini je rekla da ako EU ne bi bila prisutna sa svojom humanitarnom pomoći, razvojem, političkim, diplomatskim i sigurnosnim aktivnostima, situacija bi na mnogim mjestima bila gora. Izrazila je zadovoljstvo jedinstvom članica u pogledu oblasti kojima ona rukovodi. Kada je govorila o temama “Gymnich”-a, navela je zapadni Balkan kao top prioritet, ističući da će ministri razgovarati o tome „kako ojačati evropsku perspektivu regije“.

Sirija je također na dnevnom redu, gdje je situacija dramatična i EU priprema drugu briselsku konferenciju o Siriji. EU želi da mobilizira pomoć za narod u Siriji i u susjednim državama, navela je Mogherini.

Ona je komentirala i pitanje Sjeverne Koreje ističući da ima ohrabrujućih koraka, posebno u vrijeme trajanja Olimpijade u Južnoj Koreji.

– Razmotrit ćemo kako EU može pojačati svoju podršku pronalasku rješenja za demilitarizaciju poluotoka – istakla je Mogherini.

Zamjenica bugarskog premijera Ekaterina Zaharieva je izjavila novinarima da je demokratski, prosperitetan i siguran zapadni Balkan od izuzetne važnosti za EU. Integracija u Uniju je jedan od glavnih prioriteta bugarskog predsjedavanja.

– Te zemlje su naši susjedi i vjerujemo da ćemo biti zajedno u EU kada svi budu spremni – dodala je.

Ona je pohvalila novu strategiju proširejna navodeći da je ona „cjelovita, u pravo vrijeme donesena i nije pristrasna“. Zaharieva nije htjela komentirati pitanje Makedonije i spora koji ima sa Grčkom ističući da je to bilateralno pitanje koje je važno za EU.