Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefovi evropskih diplomatija na vanrednom sastanku zbog Trumpa

trump

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) održaće večeras u Bruxellesu neformalni vanredni sastanak kako bi procijenili uticaj koji će izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a ostaviti na transatlanske veze, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šefovi evropskih diplomatija će na neformalnoj večeri, iza zatvorenih vrata, razgovarati o tome koliko mnoge od Trumpovih izjava u kojima favorizira izolacionizam, odbija međunarodne trgovinske paktove i odbija kritikovati predsjednika Rusije Vladimira Putina, mogu prerasti u stvarnu politiku.

Giovanni Grevi, visoki saradnik u Centru za evropske politike je izjavio da “saradnja između Evrope i SAD-a neće postati nemoguća, ali će biti mnogo teža”.

“Donald Trump stavlja Ameriku na prvo mesto… u definisanju svoje vanjske politike i izgleda da poduzima veoma transakcione pristupe prema međunarodnim odnosima. Ovo će se vjerovatno primijeniti i na transatlanske odnose”, rekao je zvaničnik ove nevladine think-tank organizacije.

S obzirom na Trumpovo jasno protivljenje velikim trgovinskim sporazumima, zvaničnici EU su sve osim sigurni da će se o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) morati ponovo pregovarati.

“Nakon izbora novog predsjednika, nismo sigurni šta će se dogoditi. Jak je razlog da vjerujemo da će doći do pauze u pregovorima oko TTIP-a i da to možda neće biti najveći prioritet nove administracije”, kazala je ranije Cecilia Mamstroem, komesar za evropsku trgovinu.

Tema večerašnjeg neformalnog sastanka biće i Trumpov odnos s Putinom.

Evropska unija vjerojatno će u januaru produžiti sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ali će to možda biti mnogo teže ukoliko Trump, koji je izjavio da želi dobre odnose s Rusijom, uspije u zatopljavanju odnosa s Moskvom. To je među nekim članicama EU-a izazvalo strah od političkog preokreta koji bi ublažio američko stajalište o ukrajinskoj krizi.

Šefovi evropskih diplomatija će se u ponedjeljak sastati formalno, gdje će razgovarati o odnosima s Turskom, konfliktu u Siriji i Libiji, te o odbrambenoj saradnji s NATO alijansom.